İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan yeni dünyada, 1945’te BM şartının imzalanmasından yalnızca bir yıl sonra, İngiltere öncülüğünde Birleşik Avrupa Devletleri kurulması çağrısı yapılır. Winston Churchill’in dile getirdiği bu çağrıda “Avrupa ailesinin kurulmasının başını Fransa ile Almanya çeksin, Britanya, ABD ile Sovyet Rusya da buna dışarıdan destek versin.” denilmiştir.
1947’de yaşlı kıtaya Marshall yardımı başlar, 1949’da NATO anlaşması imzalanır, nihayet 1951’de Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya’nın imzaladığı Paris Anlaşması’yla Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) sahneye çıkar.
Türkiye, tarafını o dönem ABD / Avrupa ekseninden yana kullanır ve TBMM resmen bunu yasalaştırmış olur.
AKÇT, 1957’deki Roma Anlaşması’yla sermaye, mal, hizmet ve emeğin serbest dolaşımı ilkesini temel alan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) dönüştü. 1959’da AET’nin kapısını çalan Türkiye Başbakanı ise, ülkesine liberalleşme vaad ederken, “küçük Amerika” olma hedefini koyan Adnan Menderes’ti. Sömürgeci Avrupa güçlerinin paylaşım savaşından kurtulmasından 30 yıl sonra, Türkiye’nin başvurusuna, “kuruluşundan beri Batı’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu hissettiği” yazıldı.
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…