Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Suriyeli milletvekili: “Şam, Suriye topraklarında Kürt devletine izin vermez”

Reklam

Şam yönetiminin Suriye topraklarında bir Kürt devletine izin vermeyeceğini söyleyen Suriye Parlamento üyesi Şerif Şahada, Kürtlerin Suriye’de bir devlet kuramayacağını belirterek “Ne YPG’nin ne de PKK’nın Suriye’nin geleceğinde yeri var. Kürtler gerçekten Suriye içinde bir devlet yaratmayı planlıyorsa, açık söyleyeyim bu olmayacak” şeklinde konuştu.

Rudaw’a konuşan Şahada, Kürtlerin Suriye’den kopma çabalarının sonuçsuz kalacağını vurgulayarak, “IŞİD’le savaşta YPG Suriye hükümetiyle koordinasyon içinde. Şam da onlara özellikle silah konusunda destek sağlıyor. Ancak durum normale döndüğünde, her şey hükümetin kontrolü altında olacak.”

Suriye ordusunun dışında hiç bir silahlı güce izin verilmeyeceğini, bunun PYD ve YPG için de geçerli olduğunu söyleyen diyen Şahada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğine değinirken, birçoklarının beklentisinin aksine “Esad kalıcıdır” dedi.

Şahada, Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin 2011 yılında Esad’la görüşmek üzere Şam tarafından yapılan resmi ziyaret davetini reddetmesini “yanlış” olarak değerlendirirken “Barzani ve Talabani geçmişte nerede idiler? Suriye’de değiller miydi? Barzani o seyahati gerçekleştirmeliydi. Esad’ın gidici olduğunu sandı ancak Esad yerinde kaldı” şeklinde konuştu.

Suriye topraklarının yüzde 30’unun IŞİD kontrolünde olduğunu belirten Şahada, örgüte 100’ün üzerinde ülkeden savaşçı geldiğini söylerken “Suriye ve Irak arasında IŞİD’in varlığına ilişkin fark Suriye halkı IŞİD’e karşı çıkarken, Irak halkı örgütü bağrına bastı” ifadelerini kullandı.

9 Aralık’ta Haseke’de PYD öncülüğünde düzenlenen “Demokratik ve Özgür Suriye’nin İnşası Kongresi”nde Suriye’nin siyasi geleceğinde kurulacak sistemin âdem-i merkeziyetçi olması gerektiğini de ilan edilmiş, kongrenin çağrıcılarından PYD’nin Eşbaşkanlık Siyasi ve Medya Sorumlusu ve Meclis Üyesi Sihanuk Dibo “Rejim sorunun bir parçasıysa, aynı zamanda çözümün de parçasıdır” diye konuşurken, Suriye’nin geleceğinin, rejimle müzakere, geçiş sürecinin uygulanması, seçimlerin yapılması ve Kürt halkının haklarını tanıyan bir anayasadan geçtiğini söyleyerek “Kürtler federal bir Suriye istiyor ancak bu konu demokratik bir anayasa oluşturulmadan çözüme kavuşturulamaz” demişti.

Bu haber en son değiştirildi 25 Aralık 2015 11:42 11:42

Reklam

Önceki Haberler

DSÖ’nün hazırladığı ‘Pandemi Anlaşması’ imzalandı: Aşı ve tedavi süreçlerinde eşitsizlik ortadan kaldırılacak

DSÖ çatısı altında 3 yıldır süren müzakereler sonuç verdi. Ülkeler, olası salgınlarda birlikte hareket edecek;…

20 Mayıs 2025 11:58

Gazetecilerden Akşam gazetesinde yer alan iddialar hakkında suç duyurusu

Gazeteciler Yavuz Oğhan, Nevşin Mengü ve Barış Pehlivan, Akşam gazetesinin Ekrem İmamoğlu’nun basın danışmanı, Medya…

20 Mayıs 2025 11:53

Saray’dan alınan kararlar AKP içinde rahatsızlık yaratıyor iddiası

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturmanın geldiği noktada iktidar içinde ciddi bir kriz yaşandığı…

20 Mayıs 2025 11:36

TÜSİAD yöneticileri hakim karşısına çıkıyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, 13 Şubat'taki genel kurulda…

20 Mayıs 2025 11:04

Kamuda tasarruf yine sözde kaldı: Silah harcamaları rekora koşuyor

"Kamuda tasarruf paketi"ne rağmen devletin tüketim harcamaları son bir yılda yüzde 63 artarak 404 milyar…

20 Mayıs 2025 10:44

İBB operasyonunda üçüncü dalga: Çok sayıda gözaltı kararı var

İBB’ye yönelik soruşturma kapsamında, Medya AŞ ve Kültür AŞ’ye ilişkin yeni bir operasyon düzenlendi: Basın…

20 Mayıs 2025 10:37
Reklam