ABD reddetti, Irak BMGK'ye taşıyor
Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına ABD'den "Reddediyoruz" tepkisi gelirken, Irak "Konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıyacağız" açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin IŞİD Suriye ve Irak’tan elde ettiği petrolü Batman’daki rafineride işlediği ve Hatay’daki limanlarla dünyaya pazarladığına ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına ABD’den “Reddediyoruz” tepkisi gelirken, Irak “Konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacağız” açıklamasında bulundu.
ABD: Kaçakçılık var ama işbirliği yapıldığını reddediyoruz
Rusya Savunma Bakanlığı’nın basın toplantısından sonra ABD tarafından yapılan açıklamalarda ise Türkiye sınırının yeterince güvenli olmadığı kabul edilirken Türkiye ile IŞİD arasında işbirliği olduğu iddialarına ortak bir dille “Reddediyoruz” denildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Türk hükümetinin sınırda petrol kaçakçılığı konusunda IŞİD ile işbirliği yaptığını reddediyoruz. Açıkçası, bunu gösteren hiçbir kanıt yok” dedi.
Toner, “Türkiye’nin Suriye sınırındaki güvenliği artırmak için gereken tüm önlemleri aldığını düşünüyoruz. Dışişleri Bakanı John Kerry bunu bugün Brüksel’de görüştü” diye ekledi.
Öte yandan Suriye-Türkiye sınırında petrol kaçakçılığı haberlerine şaşırmadığını belirten ABD’li yetkili, “Onlarca yıldır bu sınırda kaçak yollar var. Sınırlarda güvenliğin sağlanması için Türkiye ve diğer uluslararası ortaklarımızla çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Elissa Smith, RİA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, “Türkiye hükümetinin IŞİD’le petrol kaçakçılığıyla ilgili bir anlaşması olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz” dedi.
“Türkiye Suriye sınırında güvenliği artırmak için uluslararası partnerleriyle birlikte gerekli adımları atıyor” ifadelerini kullanan Smith, “Buradaki amacımız IŞİD’in yasadışı petrol ticaretini önlemek” diye konuştu.
Irak: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden soruşturma komiteleri kurmasını isteyeceğiz
Türkiye ile IŞİD’in yasadışı petrol ticaretinde işbirliği yaptığı iddiası üzerine Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad ise, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden soruşturma komiteleri kurmasını isteyeceğiz. Amaç, daha önce kaçakçılık konusunda kabul edilen kararları etkinleştirmek. Bu kararlar uyarınca adı kaçakçılığa karışan kişiler, şirketler ve ülkeler suçlu sayılacak” dedi.
Irak’ın herhangi bir ülkeyi teröristlerle işbirliği konusunda suçlamaktan uzak durma niyetinde olduğunu belirten Bakanlık Sözcüsü, “Yansız soruşturma yapıldıktan sonra bu eylemlere karışanların adları tüm dünyaya duyurulacak” diye konuştu.
Lavrov: Kanıtları isteyen ülkelere sunmaya hazırız
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın bugün kamuoyuna duyurduğu Türkiye ile ilgili kanıtları BM’ye ve ilgili tüm ülkelere sunabileceklerini söyledi.
AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittiği Belgrad’da AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile bir araya gelen Lavrov, Sergey Lavrov, teröristlerin Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasına engel çıkarmaları halinde, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin destek vermeye hazır olacağını da sözlerine ekledi.
Lavrov, “IŞİD’in petrol sevkiyatını kesmek için yapılacak çalışmalar teröristler tarafından engellenmek istenirse, Suriye’deki Rus savaş uçakları, ABD’nin öncülüğünü yaptığı koalisyon ile birlikte hem yasadışı petrol hem de silah ve militan akışının kesilmesi için destek vermeye hazır olacaktır” dedi.
Lavrov, Irak sınırının kapatılması için de Kürt milisler ve ABD Özel Kuvvetleri’nden destek alınabileceğini belirterek şunları söyledi: “Sınırların kapatılması için seçeneklerden biri, Kürtlerin çabalarını hem Suriye hem de Irak sınırında birleştirmeleri. Bunun yanında Türkiye hükümeti de her iki sınır için ABD Özel Kuvvetleri ve belki de koalisyondaki diğer ülkelerle çabalarını birleştirebilir.”
Lavrov şöyle devam etti: “Petrolün kimlere gönderildiğini soruşturmak yerine Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasını sağlamak daha önemli. Türkiye, bu sınırı tek başına kapatamaz. Bu nedenle Türkiye’ye yardım etmeliyiz. Eğer Türkiye, Rus uçağını düşürerek Viyana’da başlatılan çözüm sürecini ve Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını engellemeyi hedeflediyse, o halde Ankara’nın başarısız olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’nin Rusya’ya IŞİD’e karşı koalisyon kurulması için öneri sunduğu belirtiliyor. Bu haberler gerçeği yansıtmıyor.”
BM Güvenlik Konseyi’nde yeni karar üzerinde çalışıldığını belirten Lavrov, “Buna göre, BM Genel Sekreteri, teröristlerin elindeki bölgelerde gerçekleştirilen yasadışı petrol ve petrol ürünleri ticaretiyle ilgili sahip olduğu tüm bilgileri düzenli olarak sunmakla yükümlü olacak. Bu konuyu uzun süredir gündeme getiriyoruz. Hatta bununla ilgili özel bir karar alındı ve ülkelerin BMGK ve BM Genel Sekreteri’ne ellerindeki bilgileri sunması kararlaştırıldı. Fakat bu karar kapsamında hiçbir ülke yükümlülüğünü yerine getirmedi. Yeni karar ile birlikte BM Genel Sekreteri, elindeki bilgileri düzenli olarak paylaşacak” dedi.