AKP’nin gençliğe seçim yalanları
13 yıllık iktidarı boyunca gençliği kapsayamayan, doğalında gençlikle kan uyuşmazlığı yaşayan AKP, önümüzdeki seçimler için gençlere ayırdığı 1 sayfalık secim beyannamesinde de gençlikte anladığının ucuz iş gücü olduğunu göstermiş oldu.
13 yıllık iktidarı boyunca gençliği kapsayamayan, doğalında gençlikle kan uyuşmazlığı yaşayan AKP, önümüzdeki seçimler için gençlere ayırdığı 1 sayfalık secim beyannamesinde de gençlikte anladığının ucuz iş gücü olduğunu göstermiş oldu.
Örneğin seçim beyannamesinde “meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alarak okul sanayi işbirliğine katkıda bulunma” gibi bir seçim vaadi, stajyerlerin meslek ile alakasız her türlü işe koşturulduğu, maaş alamadıkları ve herhangi bir denetimin olmadığı bir ülkede patronlara ucuz iş gücü sağlamak anlamına gelir. AKP’nin bir diğer seçim vaadi ise esnek çalışma biçimleri geliştirerek özellikle gençlerin istihdama katılımının önünü açma vaadiydi. Gençlerin okumak için çalışmak zorunda bırakılması bu şekilde vaatler verilmesi AKP’nin gençliğe biçtiği misyonu net bir şekilde gösteriyor.
Seçim vaatlerinde yalnızca para var
AKP’nin bir diğer seçim yalanı ise kendi işine kuranlara hibe verilmesi oldu. Hâlbuki kendi işini kuranlara devlet zaten hibe veriyordu. Buna rağmen AKP’nin seçim bildirgesine bu uygulama seçim vaadi olarak koyulmuş. Bu maddeye ek olarak AKP iş kurmak veya geliştirmek isteyen gençlere 100.000 TL faizsiz kredi vermeyi vaat ediyor. Ülke kredi batağına saplanmış bir haldeyken bu tarz bir girişim kuruluş aşamasında batan işletmeler ve borca boğulmuş gençler doğuracaktır.
Önce yasak, sonra vaat
Bir diğer seçim vaadi olan KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenci kalmayacak vaadi de en az inandırıcı vaatlerden bir tanesi. KYK yurtlarındaki yemek, internet, elektrik, altyapı kalorifer sorunları oldukça fazlayken kontenjan sorununun çözümüne yönelik özel yurtların desteklenmesi ön plana çıkıyor.
Ayrıca önümüzdeki dönemde yükseköğretime geçişte eğitim ve kariyer planlaması yapmak için kariyer merkezleri kurulması vaat ediliyor. Ancak eğitim sistemindeki asıl sorun bu tarz merkezlerin eksikliği değil eğitim sisteminin gençleri ilgisi ve yeteneği olan alanlardan çok puanı yüksek olan alanlarda devam etmeye zorlamasıdır.
Bunun dışında seçim bildirgesi sanat evleri kurma, karar alma mekanizmalarında daha aktif bir rol oynatma, ücretsiz internet erişim imkânı sağlama gibi vaatler de içeriyor. Fakat heykellere ucube diyen, muhalif öğrencileri okullardan attıran, seçilmiş rektör Raşit Tükel’i atamayan, her toplumsal olayda Twitter-Facebook gibi sosyal medya araçlarını yasaklayan bir iktidar için bu tarz vaatler hiç gerçekçi değil.
Vaatlerden en enteresan ise evliliğe teşvik için ve çeyiz hesabı uygulaması oldu. Kız ve erkeklerin sosyal ortamlarının, hatta okullarının ayrılmaya çalışıldığı günümüzde evliliğe yönelik bu kadar teşvik yapılması kadın ve erkek ilişkilerinden yalnızca evliliğin anlaşıldığını gösteriyor.