Aylar geçiyor iş cinayetleri hiç bitmiyor: Kasım ayında 131 işçi…
İş cinayetleri gündelik yaşamın birer parçası haline gelirken, Kasım ayında da iş cinayetleri hız kesmedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG-M)’nin aylık olarak yayınladığı rapora göre Kasım ayında 131 işçi iş cinayetlerinde hayatını yitirdi. Rapora göre 2015 yılında Kasım ayı itibariyle iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1593 olurken, 2013 yılından bu yana düzenli... View Article
İş cinayetleri gündelik yaşamın birer parçası haline gelirken, Kasım ayında da iş cinayetleri hız kesmedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG-M)’nin aylık olarak yayınladığı rapora göre Kasım ayında 131 işçi iş cinayetlerinde hayatını yitirdi.
Rapora göre 2015 yılında Kasım ayı itibariyle iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 1593 olurken, 2013 yılından bu yana düzenli olarak yayınlanan raporlara göre iş cinayetleri Kasım ayında bir önceki yıla kıyasla azalma gösterdi. Öte yandan, bu oranla ihmal edilebilir seviyede kalırken, Kasım ayında iş cinayetleri toplamı yılın genel ortalamasının altında kaldı.
İnşaat canavarı can almaya devam ediyor
İş kollarına bakıldığında en çok inşaat sektöründe iş cinayeti gerçekleşirken, onu taşımacılık ve ormancılık sektörleri takip etti. İnşaat iş kolunda 37, taşımacılık iş kolunda 21, ormancılık iş kolunda ise 20 işçi bu ay iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İş cinayetlerinde trafik ve servis kazaları başat neden olurken, ezilme ve göçük nedeniyle hayatını kaybedenler de önemli bir yer tuttu. 37 işçi trafik kazalarında hayatını kaybederken, 28 işçi ise ezilme ve göçük nedeniyle yaşamını yitirdi.
İş cinayetleri bu ay en çok Bursa ve İstanbul illerinde gözlemlenirken, Samsun bu illeri takip etti. Bu ay 6 çocuk işçi iş cinayetlerine kurban giderken, 29 “yaşlı işçi” de hayatını yitirdi.
Ekonomik model iş cinayetlerini körüklüyor
İş cinayetleri büyük oranda iş sürecinin yanlış örgütlenmesi ve kâr hırsı nedeniyle gerçekleşirken, hükümetlerin programları ne olursa iş cinayetlerinin önünün alınamamasının nedeni ise AKP’nin ekonomi politikaları oldu. Rant üzerine kurulu bir ekonomik model üzerine yükselen Türkiye ekonomisi, iş sürecinin dikkatsiz bir biçimde sürdürülmesine neden oluyor.
İSİG-M çözüm olarak işyerlerinde işçi denetiminin güçlendirilmesini savunurken, kamusal denetimlerin de arttırılmasını öneriyor. Ayrıca her türlü taşeron ve güvencesiz çalışma biçiminin iş cinayetlerini körükleyen nedenlerden biri olarak görülürken, işçilerin örgütsüzlüğü de iş cinayetlerinden hesap sorulmasını engelliyor.