Batı: Rusya’ya basınca devam
Batı ülkeleri, Rusya’ya Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımların 6 ay uzatılması konusunda anlaştı.
Batı ülkeleri, Rusya’ya Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımların 6 ay uzatılması konusunda anlaştı.
Reuters’e bilgi veren Avrupalı bir diplomat, geçtiğimiz hafta yapılan G-20 Zirvesi sırasında gerçekleştirdikleri görüşmelerde Batılı ülkelerin, Ukrayna konusunda Rusya’ya dönük yaptırımları 2016’nın Temmuz ayına kadar uzatmaya karar verdiklerini söyledi.
13 Kasım’da Paris’te düzenlenen saldırılar sonrasında IŞİD’e karşı savaş konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le daha yakın işbirliği çağrılarına rağmen, ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve François Hollande’ı temsilen Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius G-20 toplantıları sırasında bir araya gelerek Rusya’ya dönük yaptırımların süresini uzatmaya karar verdi.
Geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana uygulanan yaptırımların süresi Minsk barış anlaşmasının uygulama süresinden önce Ocak ayında sona eriyor. Batılı ülkeler, yaptırımların hafifletilebilmesi için Minsk anlaşmasındaki maddelerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtmişti.
Diplomatik kaynak, alınan kararın Doğu Ukrayna’daki seçimler öncesinde Rusya’ya baskının sürdürülmesinin önemine dayandırıldığını belirtti. Söz konusu toplantının gizliliği nedeniyle adını vermek istemeyen diplomat, Ukrayna seçimlerinin zorlu bir süreç olduğunu söylerken “İstediğimiz sonucu alabilmenin tek yolu yaptırım kartını kullanmak. Ekonomik yaptırımların, acı sona kadar sürmesi gerekiyor” dedi.
Paris saldırıları sonrasında, Suriye ve Irak’ta geniş bölgeleri kontrol altında tutan IŞİD’e karşı büyük koalisyon çağrısı yapan Fransa Başbakanı Hollande, Putin’le yakın işbirliği görüşmeleri için 26 Kasım’da Moskova’ya gidiyor.
Alman yetkililerin bildirdiğine göre, Hollande’ın Moskova ziyareti öncesi kendisiyle Paris’te görüşecek olan Alman Başbakan Merkel, Fransız Başbakan’ın Moskova’daki görüşmeler sırasında yaptırımlar konusunda alınan kararın arkasında durmasını isteyecek.
ABD, Rusya’ya karşı gerilimi sürdürüyor
NATO, “Üçlü Kavşak” adındaki son 13 yılın en kapsamlı askeri tatbikatını 6 Kasım’da sonlandırmıştı. Özellikle Ukrayna konusunda Rusya’ya gözdağı olarak değerlendirilen tatbikat, aynı zamanda Rusya’nın çıkışlarına cevap verebilmek için NATO’nun köklü değişikliklere ihtiyacını da gözler önüne sermişti. NATO uzmanlarının “karmaşık prosedürlerin etüt edilip çok uluslu askeri müdahalelerin prova edildiğini” belirttiği tatbikat, öncelikle ABD açısından büyük önem taşıyordu.
Öte yandan, geçtiğimiz hafta Kuveyt’te tutuklanan IŞİD’in silah, para ve militan sağlayan uluslararası bir hücresinin üyelerinden olan Usama Khayat, örgütün Ukraynalı bir şirketten Ukrayna yapımı FN-6 tipi hava savunma sistemleri ile silah aldığını, alınan silahların Türkiye üzerinden kaçak olarak Suriye’ye sokulduğunu söylemişti.
IŞİD’e karşı geniş koalisyon çağrılarına rağmen ABD, Rusya’nın IŞİD dışındaki gerici örgütlere dönük hava saldırılarından duyduğu rahatsızlık gerekçesiyle Rusya’yla koalisyona yanaşmıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın ABD öncülüğündeki koalisyona katılmının, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemekten vazgeçmediği sürece mümkün olmadığını söylemişti.