Reklam
Kategoriler: İç Açı

“Biber gazından öldüğü kanıtlandı”

Reklam

Yalova’da, üç yıl önce Çayan Birben’in polisin sıktığı biber gazı sonucu ölümüne ilişkin davaya devam edildi. Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan haklarında dava açılan tutuksuz 4 sanıktan İbrahim Baltacı katıldı. Diğer sanıklar Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Metin Uğur, standart biber gazı spreylerinin içerikleri, insan sağlığına zararı, öldürücü etkilerinin bulunup bulunmadığı, kişide önceden var olan rahatsızlıklara bağlı ölüme neden olup olmadıklarına ilişkin Adli Tıp Kurumu 5’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu ve Yalova Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan raporların kendilerine ulaştığını belirtti. Raporlarda, polisin gaz sıkması ile Birben’in beyin kanamasından ölmesi arasında nedensellik bağı olduğu belirtildi.

Ancak bu raporlara rağmen mahkemenin tavrında herhangi bir değişiklik olmadı. Tutuklama talebini reddeden mahkeme heyeti, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını sunmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığı’na tevdi edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

“Yakın mesafade hayati tehlike yaratabilir”

Adli Tıp Kurumu raporunun sonuç bölümünde, “Spreyin, üzerine sıkıldıkları kişilerde deri ve mukozalarında tahrişe, gözde tahriş, yanma ve yaşarmaya, laringospazma, baş ağrısına ve kusmaya neden olabileceği, bu bulguların astım, kardiyovasküler sistem hastalığı gibi durumlarda özellikle kapalı ve yakın mesafelerden maruz kalındığı durumlarda daha belirgin olabileceği, sorulduğu üzere kişinin kendisinde mevcut olan hastalığın mahiyet ve derecesine göre hayati tehlikeye neden olabileceği oy birliği ile mütalaa olunur” ifadesine yer verildi.

Öte yandan yine dosyaya giren Yalova Adli Tıp Şube Müdür Vekili Uzman Doktor İrfan Çakır’ın 5 Kasım 2015 tarihli raporunda ise, Çayan Birben’e biber gazı sıkıldığı, biber gazı etken maddesi olan Capsaicin’in “oleoresin capsicum” adı verilen bir tür biber ekstresi olduğu belirtildi. Bu etki nedeniyle deri, göz ve mukozalarda tahrişe, yanma ve yaşarmaya, baş ağrısına ve kusmaya neden olabileceği anlatıldı.

Raporda, “Yakın mesafeden yoğun olarak biber gazına maruziyetin olayın efor ve stresiyle birlikte kişinin kendisinden mevcut olan beyin-damar anevrazması rüptürüne neden olabileceği, dolayısıyla dava konusu olayla geçirdiği beyin-damar anevrazması rüptürü arasında illiyet (nedensellik) bağı bulunduğu cihetle, kişinin beyin kanaması geçirmesinden kolaylaştırıcı bir etken olarak rol oynadığı…” tespitine yer verildi.

Böylece Çayan Birben’in polisin biber gazı sıkması nedeniyle öldüğü kanıtlanmış oldu.

Bu haber en son değiştirildi 7 Kasım 2015 13:52 13:52

Reklam

Önceki Haberler

Bahçeli erken seçim için kapıyı kapattı, Özgür Özel’i hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…

7 Nisan 2025 17:44

Türkiye devriminin yolu: Bağımsız devrimci hat

Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…

7 Nisan 2025 16:51

TRT, Meclis gündeminde: Kamu yayıncılığı ilkeleri nasıl denetleniyor?

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…

7 Nisan 2025 16:36

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin istibdat rejimine karşı durdukları için tutuklanan sıra arkadaşları için eylemde

AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…

7 Nisan 2025 16:15

İPA: İstanbul’da yaşam maliyeti 87 bin 485 liraya yükseldi

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…

7 Nisan 2025 15:53

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz edildi

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları tutukluluğa gerekçe gösterilen "kaçma şüphesi"nin olmadığını belirterek, İmamoğlu'nun tahliyesini talep etti.

7 Nisan 2025 15:49
Reklam