BM, IŞİD'e karşı finansal mücadeleyi onadı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, tüm üye ülkelere IŞİD'in finans kaynaklarının kesilmesi için daha fazla çaba sarf etme yükümlülüğü getiren karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, tüm üye ülkelere IŞİD’in finans kaynaklarının kesilmesi için daha fazla çaba sarf etme yükümlülüğü getiren karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.
BM Güvenlik Konseyi’nde maliye bakanları düzeyinde gerçekleşen toplantıda, IŞİD’in finans kaynakları ile mücadele için ABD ve Rusya tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de aralarında olduğu çok sayıda ülke tarafından desteklenen 2253 sayılı karar tasarısı görüşüldü. BMGK’nın aralık ayı dönem başkanı ABD’nin Hazine Bakanı Jack Lew tarafından yönetilen toplantıda yapılan oylamada, tasarıya 15 ülkenin tamamı olumlu yönde oy kullandı.
Komitenin adı “IŞİD-El Kaide Yaptırımları Komitesi” olarak değiştirildi
Kararda, 1999 yılında kabul edilen BMGK kararıyla kurulan ve El Kaide yaptırımlarının uygulanmasını yürüten El Kaide Yaptırımları Komitesinin ismi “IŞİD-El Kaide Yaptırımları Komitesi” olarak değiştirildi.
Kararda tüm ülkelerden IŞİD-El Kaide yaptırımları listesinde bulunanlara ait finansal varlıkların gecikmeden dondurulması, seyahatlerinin engellenmesi, silah, mühimmat ve askeri malzeme almaları, askeri danışma, teknik destek edinmelerine izin verilmemesi istendi.
Tüm üye ülkelerden IŞİD’le ilgisi olduğunu tespit ettikleri isimleri BMGK’nın ilgili komitesine bildirmeleri talep edilen kararda, üye ülkelerden IŞİD’in ve yabancı terörist savaşçıların finansmanının cezalandırılmasını sağlayan yasal düzenlemeler yapmaları da isteniyor.
BM Güvenlik Konseyi’nde şubat ayında kabul edilen kararda, IŞİD’in petrol, tarihi ve kültürel eserlerin satışı ve fidye gelirleriyle terör eylemlerini finanse etmesinin önüne geçilmesi için tedbir alınması çağrısı yapılmıştı.