BTK Twitter'a ceza kesti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter'a "terör propagandası" yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle 150,000 TL para ceza verdi.

BTK Twitter'a ceza kesti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter’a “terör propagandası” yapılan içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle 150,000 TL para ceza verdi.

Mart ayının sonunda Çağlayan Adliyesi’nde bir örgüt üyeleri tarafından rehin alınan ve kurşun yaraları sonucu hayatını kaybeden Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili görüntülerin kaldırılmaması gerekçesiyle Twitter ve Youtube’a erişim sulh ceza mahkemesi kararıyla bir süre engellenmişti. Şirketlerin görüntüleri kaldırmasıyla erişim tekrar sağlanmıştı.

Türkiye birkaç kez daha benzer olaylarda Twitter’a erişimi engellemişti.

Facebook içerikleri kaldırdığı için kurtuldu

Reuters’a bilgi veren bir BTK yetkilisi, “Sosyal paylaşım sitesi Twitter’a mahkeme kararlarına rağmen teröre teşvik eden paylaşımları yasal süresinde engellemediği gerekçesiyle ilk kez idari para cezası kesildi. Kesilen 150,000 TL’lik ceza Twitter’a tebliğ edildi” diye konuştu.

Mevzuatta, internette içerik sağlayıcı kurumun yayınladığı içeriklerden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Terör propagandası gerekçesiyle idari tedbir konulması ve bu tedbirin 24 saat içinde uygulanarak içeriğin kaldırılmaması halinde, içerik sağlayıcıya para cezası kesilebiliyor.

Benzer içerikler o tarihte Facebook tarafından da yayınlanmış, ancak uyarının ardından yasaların öngördüğü süreden önce içeriğin kaldırılmasından dolayı site erişime kapatılmamıştı.

Ceza San Francisco’ya tebliğ edilmiş

BTK yetkilisi, Twitter’ın halkı “teröre” teşvik eden, “terörle” mücadele eden emniyet güçlerinin resimlerini yayınlayarak onları hedef gösteren, halkı kin, nefret ve şiddete yönlendiren içeriklerin mahkeme kararına rağmen çıkarılmaması üzerine BTK’ya bağlı TİB tarafından cezanın kesildiğini vurguladı, şöyle devam etti:

“Tebligat kurumun merkezi San Francisco’ya gönderildi. BTK Başkan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter Başkan Yardımcısı ile Ankara’da yaptığı görüşmede de mahkeme kararlarına uyulması istenmişti. BTK 27 Kasım tarihinde müeyyide kararını bildirdi”

BTK yetkilileri bu cezanın, Türkiye’de Twitter’a kesilen ilk para cezası olduğuna dikkat çektiler.

Twitter’ın saydamlık raporuna göre 2014 yılının ikinci yarısında dünya çapında mahkemeler, polis ve kamu kurumlarından gelen toplam 796 içerik kaldırma talebinin yüzde 60’ı Türkiye’den yapıldı.