Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Cam işçisi “tek yürek” halinde

Reklam

Mersin’de bulunan cam işçilerinin başlattığı direniş ikinci haftasına girerken, direnişi sürdüren işçilere Trakya’dan destek geldi. Kırklareli’nde bulunan Şişecam’a bağlı fabrikalarda çalışan cam işçileri, Mersin’de işten çıkartılan cam işçileri için basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Camda Sınıf Tavrı ve çok sayıda cam işçisi katıldı.

Cam işçileri adına basın açıklamasını Ramis Özeren yaptı. Özeren konuşmasında Mersin’ de işten çıkartılan cam işçlerine yapılanların bir ön hazırlık olduğunu, bugün Mersin’de yaşananların yarın tüm Şişecam fabrikalarında yapılmak istendiğini ifade etti. ‘Bugün bu direnişe sahip çıkmadıkça yarın kendi ekmeğimize sahip çıkamayacağız’ denen açıklamada ölmek var dönmek yok’, ‘işçilerin birliği sermayeyi yenecek’ sloganları atıldı.

Eylem sonrası geniş katılımlı toplantı

Yapılan açıklamanın ardından Camda Sınıf Tavrı’ndan avukat Erkan Kılıç’ın Trakya Şube Seçimleri ve %30 kesintileri ile ilgili yaptığı toplantıya geçildi. Toplantıya katılım yüksek olurken, işçiler özellikle Mersin’deki işten atmaları Şişecam’da “muhalif unsurları” temizlemek için yapılan bir adım olduğu kanısındalar.

Toplantıda sendikal alanda yaşanan sorunlar ve işyerinde karşılaşılan problemler de konuşulurken, özellikle yaklaşan sendikal seçimlere dikkat çekildi.

Sendikada neler olmuştu?

Türk-İş’e bağlı Kristal İş sendikasında özellikle geçtiğimiz toplu sözleşme döneminde imzalanan sözleşme işçiler arasında tartışma konusu olmuş, işçilerin grev yasağına karşı mücadele kararının arkasında durmayan sendikal yönetim hedef tahtasına oturtulmuştu.

Bunun ardından sendikada çatlaklar su yüzüne çıkarken, tabandan gelişen işçi iradesi sendikanın şube genel kurullarında kendini hissettirmişti. Sendikanın en büyük şubeleri arasında olan Trakya Şubesi’nde gerçekleşen işyeri temsilcilik seçimlerinde muhalif liste az farkla seçimi kaybederken, seçimde usulsüzlük yapıldığı mahkemece tespit edilmişti. Sendika genel merkezi kararı Yargıtay’a taşırken, Yargıtay’ın karar vermesi bekleniyor.

Bununla birlikte işçilerin “hareketli” görüntüsünden rahatsız olan sendika genel merkezi ve Şişecam yönetimi çeşitli adımlar attı. Mersin’de fabrikanın kapatılmasıyla hem işçilerin genel ortalama ücreti aşağıya çekilmeye çalışılıyor, hem de muhalif unsurlardan kurtulmaya çalışılıyor.

Bu haber en son değiştirildi 20 Kasım 2015 12:26 12:26

Reklam

Önceki Haberler

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47

TKH’den Kobani Davası açıklaması: İstibdat rejiminden kurtuluş emekçilerin ortak devrimci mücadelesinde

Türkiye Komünist Hareketi'nden (TKH) Kobani Davası sonrasında yapılan açıklamada, " verilen kararın siyasi olduğu ve…

17 Mayıs 2024 17:43

Beş ilde gençlik ‘Laiklik Özgürlüktür’ demek için buluşuyor

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından düzenlenen 'Laiklik Özgürlüktür' buluşmaları başlıyor. Beş ilde yüzlerce gencin…

17 Mayıs 2024 17:34

DSÖ: Gazze’deki hastanelerin yakıta ihtiyacı var

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevi, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de, hastanelerin yakıta ihtiyaç duyduğunu belirterek "Yakıtları olmazsa…

17 Mayıs 2024 16:54

Gerici Bakan Tekin, öğretmenlere savaş açtı

Daha birkaç ay önce kamuda 68 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Tekin, bundan böyle yılda…

17 Mayıs 2024 16:11
Reklam