Eski yargıç Ömer Faruk Eminağaoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş hakkında Ankara Katliamı’ndaki ihmalleri nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda diğer şüpheliler sıfatıyla Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Selami Altınok ile birlikte Emniyet ve MİT müdürleri de yer aldı.
Eminağaoğlu, şikayet dilekçesinde şüphelilerin ihmali davranışla birden fazla kasten öldürme, ihmali davranışla birden fazla kasten öldürmeye teşebbüs, ihmali davranışla birden fazla kasten yaralama, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi ve kamu görevlisinin suçluyu kayırması suçlarından cezalandırılmalarını istedi.
Suruç ve Diyarbakır’a rağmen önlem alınmadı
Ömer Faruk Eminağaoğlu dilekçesinde, “Patlama ile yaşanan, “ölüm ve yaralanmalar” ile ilgili olarak canlı bombalar ve diğer (kamu görevlisi olmayan) kişiler hakkındaki ceza soruşturması, yetkili merci tarafından ayrıca yürütülmektedir. Soruşturma merci Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı olan şüpheli MİT Müsteşarı, Ankara ve Adıyaman valileri ile ilgili görev suçları yönünden ise bu suç duyurusunun yapılması gerekmiştir” ifadelerini kullandı.
Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 7 Haziran seçimlerinden önce milletvekili adayı olmak için yargıçlıktan ayrıldıktan sonra artık avukatlık yapıyor.
Eminağaoğlu, Ankara’dan önce 06 Ocak’ta Sultanahmet’te, 5 Haziran’da Diyarbakır’da ve 20 Temmuz’da Suruç’ta yapılan saldırıları ve basında IŞİD’in Türkiye’de canlı bombalarının olduğu ve bazılarının yakalandığı yönünde yapılan haberler hatırlatarak Ankara’da yapılan miting öncesinde alınması gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığını vurguladı.
‘Kamu görevlilerinin sorumluluğu görevi ihmalin ötesine geçmiştir, kasıt vardır’
Ardı ardına gerçekleşen iki patlama esnasında patlamanın etki sahası içinde ve görev başında bulunup ölen veya yaralanan bir kamu görevlisi bulunmadığına dikkat çeken Eminağaoğlu, saldırı sonrasında basına yansıyan ve yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler değerlendirilerek kamu görevlilerinin sorumluluğunun tespit edilmesi gerektiğini savundu.
Eminağaoğlu, şikayet dilekçesinde şüpheli kamu görevlilerinin sorumluluğuna ilişkin olarak şüphelilerin “eylem günü öncesi, eylem öncesi toplanma saatlerinde dahi yeterli kolluk görevini yerine getirmediği ortadadır. Görevde var olan sorumluluklarını yerine getirmeyenler için ikincil/tamamlayıcı nitelikte yalnızca görevi kötüye kullanma suçu düşünülemez. Suç çokluğu nedeniyle diğer suçlarında varlığı gündeme gelmektedir. Şüphelilerce elde edilen bilgilerde ihmali davranış sonrası bu patlamanın gerçekleşmesi gözetildiğinde bilinçsiz taksir durumun ötesinde kasıt vardır.” görüşünü savundu.
Bu haber en son değiştirildi 23 Ekim 2015 08:52 08:52
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…
MHP’li vekillerin altın kaçakçılığı ve kara para iddiaları siyaseti karıştırdı. Bahçeli’nin tavrı, Dubai bağlantıları ve…