Reklam
Kategoriler: İç Açı

Diyarbakır’da olaylar, 3 ilçede sokağa çıkma yasağı

Reklam

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı bulunan Sur ilçesinde operasyonlar devam ederken, HDP, sokağa çıkma yasağını protesto etmek için duyurusunu yaptığı yürüyüşe polis havaya ateş açarak ve gaz bombası ile saldırdı.

Diyarbakır Valiliği dün yaptığı açıklamada “14 Aralık 2015 Pazartesi günü saat: 12.00’da İlimiz Yenişehir ilçesi Çiftkapı (Esma Ocak Çay Bahçesi) önünde yapılacağı duyurulan gösteri yürüyüşü ilgili mevzuata aykırılık teşkil etmektedir” denilmişti.

Kente bugün esnaflar kepenk açmazken, belediye otobüsleri ile şehiriçi taşımacılık yapan minibüslerin büyük bölümü sefere çıkmadı. Çöplerin de toplanmadığı Diyarbakır’da öğrencilerin büyük bölümü de okullara gitmedi. Merkez Yenişehir, Bağlar ve Kayapınar ilçelerinde okula gitme oranının yüzde 20 civarında olduğu belirtildi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek ve çok sayıda HDP’li milletvekili de yürüyüşe katılmıştı.

HDP’liler yürüyüş için merkez Yenişehir İlçesi Esma Ocak Parkı’nda toplanmaya başladığı sırada, zırhlı araçlar ve TOMA’lar ile cadde üzerine gelen polis, yol kapatan göstericileri havaya ateş açarak, gaz bombası ve basınçlı suyla saldırdı. Gruplar polise taş attı. Cadde üzerinde olaylar devam ederken, polis geniş önlemler aldı.

Bu arada HDP’lilerin toplanmaya çağırdığı Esma Ocak parkı çevresinde zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri, bölgeye cadde ve ara sokaklardan gelen grupları gaz bombası ve basınçlı suyla dağıtmaya başladı. Diyarbakır’ın başta Yenişehir olmak üzere Bağlar ilçesinde de göstericiler ile polis arasındaki olaylar devam ediyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının başladığından beri süren çatışmalar sürerken dün akşam askeri birlikler de Sur ilçesine gönderilmişti. Diyarbakır’ın çeşitli bölgelerinde dün akşam saatlerinden itibaren gösteriler yapılıyor.

Cizre, Silopi ve Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı

Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Cizre ve Silopi ilçelerinde bu gece saat 23.00’ten itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Şırnak Valisi yaptığı açıklamada, “İlimiz Cizre ve Silopi ilçe merkezlerinde bölücü terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi, bölücü terör örgütü mensupları tarafından mayın ve patlayıcılarla tuzaklanmış barikat ve hendeklerin bertaraf edilmesi ve vatandaşlarımızın can, mal güvenliğinin ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi gereğince 14.12.2015 günü saat 2300’ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Bölücü terör örgütünün vatandaşlarımızın başta yaşam hakkı olmak üzere özgürlük, güvenlik, mülkiyet gibi temel hak ve hürriyetlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiği mayınlı, patlayıcı tuzaklı barikat ve hendekler yaptığı bu eylemlerle vatandaşlarımızın gündelik yaşamını sürdürmesini ve başta sağlık olmak üzere temel kamu hizmetlerinden faydalanmasını engellediği ve vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi zararlar verdiği kamuoyumuzun malumlarıdır. Cizre ve Silopi ilçe merkezlerinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini kullanabileceği huzur ortamını ve kamu düzenini sağlamak maksadıyla vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi destek sağlanacaktır. Bu anlamda vatandaşlarımızın müsterih olmasını diliyor bütün vatandaşlarımıza en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Dün Cizre ve Silopi’de görev yapan öğretmenlere, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Tüm öğretmen ve idarecilerimiz bakanlığımız tarafından 14 Aralık’tan itibaren hizmet içi eğitim seminerine alınmıştır. Öğretmenlerimiz seminerlerini memleketlerinde alabilirler” şeklinde SMS gönderildikten sonra beklenen sokağa çıkma yasağı böylece ilan edilmiş oldu.

Öte yandan Mardin’in Nusaybin İlçesi’nin 4 mahallesinde bugün saat 16.00’dan itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Nusaybin Kaymakamlığı, ilçenin Abdulkadirpaşa Mahallesi, Fırat Mahallesi, Dicle Mahallesi, Yenişehir Mahallesi’inde bugün saat 16.00’dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Açıklamada, “Nusaybin ilçemizde artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilebilmesi için 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince belirtilen bölgelerde (Abdulkadirpaşa Mahallesi, Fırat Mahallesi, Dicle Mahallesi, Yenişehir Mahallesi,) sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 14 Aralık 2015 Pazartesi günü saat 16.00 itibari ile ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşların uyması, kendi can ve mal güvenlikleri yönünden önem arz etmekte olup, yasağın bitim süresi ayrıca duyurulacaktır” denildi.

Nusaybin’in 4 mahallesinde en son 6 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 9 Aralık günü sona ermişti.

Bu haber en son değiştirildi 16 Aralık 2015 11:35 11:35

Reklam

Önceki Haberler

Emniyet’te kriz: Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında dört gözaltı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında Ankara Emniyeti'nde açığa alınan 4 emniyet görevlisinin…

15 Mayıs 2024 16:26

Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

Gezi Davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen ve 2 bin 388 gündür cezaevinde tutulan…

15 Mayıs 2024 16:20

Bakan Işıkhan’dan asgari ücrete ek zam açıklaması

Asgari ücrete ek zam tartışmaları sık sık gündeme gelirken, Bakan Işıkhan temmuz zammına kapıyı kapattı.…

15 Mayıs 2024 16:17

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00
Reklam