Dünya boyutlarındaki gezegen heyecan yarattı
39 ışık yılı uzaklıktaki GJ 1132b isimli gezegenin Dünya'dan sadece yüzde 16 daha büyük ve neredeyse aynı yoğunlukta olduğu bulundu.
Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegenlerin sayısı 2 bine yaklaşırken son yapılan keşiflerden bir tanesi büyük heyecan uyandırdı. 39 ışık yılı uzaklıktaki GJ 1132b isimli gezegenin Dünya’dan sadece yüzde 16 daha büyük ve neredeyse aynı yoğunlukta olduğu bulundu.
Gezegenin yoğunluğu Dünya gibi kayaç bir kabuk ve bir demir çekirdeğe işaret ediyor. Ancak her ne kadar bir atmosferinin olduğu düşünülse de yaşamı desteklemek için çok sıcak olduğu hesaplanıyor.
Ancak astronomları esas heyecanlandıran gezegenin incelemek için mükemmel bir örnek oluşu. Şili’deki MEarth Güney teleskop dizisi tarafından keşfedilen GJ 1132b, evren ölçülerinde hemen sokağın aşağısında sayılabilecek derecede yakın ve sadece 39 ışık yılı uzaklıkta. Çevresinde döndüğü yıldız Güneş’in dörtte birinden küçük ve çok daha zayıf bir parlaklığa sahip. Bunun anlamı, gezegenleri incelemenin en temel yolu olan yıldızlarının önünden geçişlerinde yıldızın parlaklığına daha büyük etkisi olacağından çok daha fazla bilgi sağlayacak olması. Ayrıca yıldızının etrafında yalnızca 1,6 günde dönen GJ 1132b’nin yakın yörüngesi astronomlara çalışma için fazlasıyla fırsat sunacak.
Tüm bu etkenler sayesinde pek de kayda değer olmayan bu sistem gökyüzünde en çok incelenen sistem olacak gibi gözüküyor.