Dünya servetlerinin yarısı %1’in elinde
Credit Suisse’nin her yıl yayınladığı Küresel Servet Raporu 13 Ekim tarihinde yayınlandı. Raporda servet dağılımına dair çarpıcı rakamlar bulunuyor.
Credit Suisse’nin her yıl yayınladığı Küresel Servet Raporu 13 Ekim tarihinde yayınlandı. Raporda servet dağılımına dair çarpıcı rakamlar bulunuyor. Rapora göre servet eşitsizliğinin 2008 yılından bu yana sürekli olarak, servet dağılımının daha yüksek servet sahiplerinin lehine olduğu görülüyor.
Sahip olunan borçların, sahip olunan mülkler ve borsa yatırımlarını da içermek üzere tüm mal varlıklarından çıkarıldıktan sonra geriye kalan toplamın servet olarak tanımlandığı raporda, orta sınıfa dair de bazı istatistikler paylaşıldı. Bunlara göre, üst sınıfların harcamaları dolayısıyla orta sınıf sıkışmakta. Aynı zamanda orta sınıfın büyüme hızı, üst sınıflarına göre daha yavaş. Bu istatistikler üzerine, orta sınıfın eridiğine dair sorgulamalar yapılmaya başlandı.
Raporda bulunan en çarpıcı istatistiklerden bir tanesi, dünya servetlerinin yarısını en zengin %1’lik kesimin elinde bulundurması oldu. Başka bir istatistiğe göre ise, dünya nüfusu üzerindeki yetişkin insanların %70’ine tekabül eden 3.4 milyar insanın serveti 10 bin doların altında. Buna karşın, nüfusun %8’ine tekabül eden 383 milyon yetişkin ise 100 bin doların üzerinde bir servete sahip. 123 bin 800 kişi ise 50 milyon doların üzerinde servete sahipken, yaklaşık 45 bin ise 100 milyon doların üzerinde servete sahip.
Rapordaki başka önemli bir ayrıntı ise, dünya üzerindeki milyonerlerin %46’sını Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkmakta. Rakamlara göre 50 milyon doların üzerinde servete sahip olan birey sayısı, ABD’den hemen bir sonra gelen Çin’den yaklaşık altı katı daha fazla.
Raporda aynı zamanda Türkiye’ye dair de bazı önemli rakamlar yer almakta. 2014 yılından günümüze kadar yetişkin kişi başına düşen servette düşüş oldu. 2014 yılında Türkiye’de yetişkin kişi sayısına düşen servet 24 bin 690 dolar iken 2015 yılında bu miktar 19 bin 301’e kadar geriledi.