Duvar kime karşı?

Kilis'te yapılan duvar kime karşı örülüyor?

Duvar kime karşı?

Kilis’in Suriye sınırındaki 40 kilometrelik hat boyunca duvar örülecek. Her bir parçası 3 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 7 ton ağırlığında olan duvarların dökme çalışmaları sürerken, Milli Savunma Bakanlığı tarafından duvar örülmesinin kararlaştırılmasının ardından beton blokların yerleştirilmesi için hazırlıklara da başlandı. Duvarların kısa süre içerisinde monte edilmesi bekleniyor.

Bir yandan duvarlar hazırlanırken bir yandan da blokların yerleştirileceği sınır hattındaki zeminde gerekli düzeltmeler yapılıyor. Kilisli iki firma tarafından sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindiği ve önümüzdeki birkaç gün içinde vinç yardımı ile beton blokların Türkiye-Suriye sınırına döşenmeye başlanacağı bilgisi verildi. Duvarın öncelikle Kilis’in Elbeyli ilçesindeki sınır hattına yerleştirileceği, 3 metre uzunluğundaki duvarların üzerine 1 metre jiletli tel örgü ile 4 metre yüksekliğe çıkarılacağı kaydedildi.

Tehdit olarak kaçakçılar mı görülüyor?

Öte yandan, Kilis’in Suriye sınırının doğudaki bir kısmı IŞİD’in elinde olmakla birlikte esas olarak Afrin bölgesinde PYD’nin ve kalan kısımlarda ise Ahrar uş-Şam ve Tevhid Tugayı gibi grupların oluşturduğu İslami Cephe’nin kontrolü söz konusu.

IŞİD’in de esas Cerablus’ta güçlü olduğu biliniyor. Nitekim, Ankara Katliamı sonrasında basına yansıyan IŞİD’lilerin ifadelerinde de Türkiye sınırını Gaziantep’in Şanlıurfa sınırında ve Cerablus’un karşısında yer alan Karkamış civarlarında geçtiklerini söylüyorlar. Zaten Karkamış’tan doğuya doğru kontrol PYD’nin elinde.

Tüm bu veriler karşısında IŞİD’in Kuzey Suriye’de en batı sınırını oluşturan bir bölgede yapılacak duvarın IŞİD’ yönelik olmaktan çok genel olarak kaçakçılık faaliyetlerine ilişkin olduğunu düşündürüyor.