Reklam
Kategoriler: Kültür Sanat

Edith Piaf ile Marcel’in sevdası sahnede

Reklam

Yerevan Devlet Gençlik Tiyatrosunun hazırladığı müzikli oyun ‘Edith Piaf – Marcel’ 15 ve 16 Ekim’de Şişli Kent Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.

Edith Piaf’ın yaşamından kesitlerin anlatıldığı eser, Türkiye’de sahnelenecek olan ilk Ermenistan yapımı oyun. Tiyatronun genel sanat yönetmeni Hagop Ğazancıyan’ın rejisiyle sahneye konan tek kişilik oyunda, Mariam Ğazancıyan başarılı bir performans sergiliyor.

Fransız popüler kültürünün simgelerinden Edith Piaf’ın sevilen şarkıları, genç sanatçının yorumuyla birleşince, seyircileri içine alan bir hikâyeye dönüşüyor. Şarkıların dışında sözlere başvurulmadan kurgulanan tek perdelik oyun, 85 dakika sürüyor. Zamanında Piaf’ın seslendirdiği şarkılara hemen herkes aşina olsa da, oyuna ismini veren Marcel’i hatırlayan pek yok. Dönemin ünlü boksörlerinden, dünya şampiyonu Marcel Cerdan, 1949’da bir uçak kazasında hayata veda eder ve sevgilisi Piaf’ın hayatında büyük bir boşluk yaratır. Şarkıcının çektiği acı, bağımlılıkları ve hayata tutunmak için çırpınışı, Ğazancıyan’ın performansında yeniden vücut buluyor. Genç oyuncu, 12 şarkılık performansın ardından, Piaf’ı ait olduğu yere, Paris’in semalarına bırakıyor.

“Marcel”in İstanbul’da sahnelenmesi için ilk adımları atan, UNESCO’ya bağlı Uluslararası Tiyatro Enstitüsü’nün Türkiye Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Erdem atmış. Projenin gerçekleşmesine Agos Toplum Sayfaları Editörü Baruyr Kuyumciyan da katkıda bulundu. ‘Marcel’, 15 ve 16 Ekim’de, saat 20.30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Biletler mybilet üzerinden temin edilebilir.

Ermenistan Cumhuriyeti’nin ilk çocuk tiyatrosunun temellerini Dikran Şamirkhanyan attı. 29 Kasım 1929’da, günümüzde orduevi olarak kullanılan binada hizmete başlayan tiyatro, Smirnof’un ‘Patlama’ adlı oyununu sahneledi; 1940’ta Moskova’da yapılan Çocuk Oyunları Festivali’ne iki oyunla katıldı.

Oyuncularının bazılarını II. Dünya Savaşı’na kurban veren ve 1950’de, Haygaz Yeranosyan’ın önderliğinde perdelerini tekrar açan kumpanya, 1958’de ikinci kez Moskova Tiyatro Festivali’ne davet edildi ve büyük ödülü aldı.

Sovyet Rusyası’nda ‘Devlet Sanatçısı’ unvanı sahibi olan Hraçya Ğaplanyan’ın rejisörlüğünde en parlak günlerini yaşayan Yerevan Gençlik Tiyatrosu, repertuvarını hazırlarken, çocukların ve velilerin görüşlerini de dikkate alıyor. 1961 ve 1968 yıllarında Yerevan ve Bakü’de düzenlenen festivallerde birincilik elde eden kumpanyanın kuruluşunun 50. yılında, sanat yönetmenliğine Ermenistan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı unvanı ve Devlet Nişanı sahibi Yervant Ğazancıyan geldi. Ğazancıyan, 1997 yılında bu görevi oğlu Hagop Ğazancıyan’a devretti.

Kaynak:   Ermenihaber.am

Bu haber en son değiştirildi 15 Nisan 2016 11:19 11:19

Reklam

Önceki Haberler

Buldan: Sayın Cumhurbaşkanı’nın bizi külliyesinde kabul etmesi bu sürecin içerisinde olduğunun ispatı anlamına geliyor

Buldan "Sayın Cumhurbaşkanı bizi AKP Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da şu…

12 Nisan 2025 16:10

Gazze’de can kaybı 51 bine dayandı!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin…

12 Nisan 2025 15:36

Arakçi: ABD ile müzakerelerde amacımız eşit şartlarda adil ve hakkaniyetli bir anlaşmaya varmak

Arakçi, Amerikan tarafıyla görüşmelerin dolaylı olacağını ve sadece nükleer meseleyi ele alacak ve temel ve…

12 Nisan 2025 13:00

Pusula: Gezi’den Saraçhane’ye

Gezi günlerini hatırlatan toplumsal-siyasal tepki, AKP’nin gerici, baskıcı ve yoksullaştırıcı uygulamalarına duyulan öfkenin patlaması oldu.…

12 Nisan 2025 12:19

Mesele İmamoğlu değil: Saraçhane’nin toplumsal dinamikleri üzerine

Sol, 23 yıllık AKP iktidarı ile bu tür "anlık" çıkış ve inişlere karşı artık daha…

12 Nisan 2025 12:08

Bir ateşten gömlek meselesi: Türk bayrağı, İstiklâl Marşı, Atatürk ve Türkiye solu

Komünistlerin Cumhuriyet’le kurduğu ilişki bu anlamıyla yaşanan vakalar üzerinden iyi ya da kötü bir biçim…

12 Nisan 2025 12:03
Reklam