Einstein haklı çıkacak mı?
Teknik sorunlardan ötürü fırlatılması ertelenen Lisa Pathfinder, nihayet taşıyıcı roket Vega ile fırlatılarak görevine başladı.
Teknik sorunlardan ötürü fırlatılması ertelenen Lisa Pathfinder, nihayet taşıyıcı roket Vega ile fırlatılarak görevine başladı.
1,9 ton ağırlığındaki Lisa Pathfinder, dünya yörüngesinden güneşe doğru 1,5 milyon kilometrelik bir mesafe katedecek. 430 milyon Euro’ya mal olan uzay aracının hedefine şubat ayının ortasında ulaşması bekleniyor. 20 yıl boyunca görev yapması öngörülen Lisa Pathfinder, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) 2034’te uzaya göndermeyi planladığı “eLisa” (Geliştirilmiş Lazer İnterferometre Uzay Anteni) projesi için gerekli teknolojileri deneyecek.
Lisa Pathfinder, Dünya ile Güneş arasındaki çekim kuvvetlerinin dengelendiği L1 Lagrange noktasında ise yerçekim etkilerinin nerdeyse olmadığı bir serbest düşüş deneyi gerçekleştirecek. Lisa Pathfinder, birbirlerinden 40 santimetre uzakta olan iki cismi 0,01 nanometre (santimetrenin milyarda biri) hassaslıkla ölçebilecek. Bu teknolojinin yerçekimsel dalgaları tespit edebileceği düşünülüyor.
Einstein haklı çıkacak mı?
Yerçekimsel dalgalar, Albert Einstein’ın Görelilik (İzafiyet) Teorisi’nde önemli bir yer tutuyor. Yerçekimi dalgaları ışık hızında hareket edebilir. Einstein’ın 1905 yılında formüle ettiği Görelilik Teorisi, modern fizik ve doğa bilimlerinin zeminini oluşturuyor. Einstein’ın “e=mc2” formülü, kütlenin enerjiye ya da enerjinin kütleye dönüşebileceğini gösteriyor. Teoriye göre yerçekimsel dalgalar uzay-zamanı büküyor. Suya düşen bir taşın yol açtığı halkalar gibi dalgalara yol açıyor.