Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Ekonomi Bakanı’ndan patronlara müjde

Reklam

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Asgari ücretin artırımı ile ilgili şirketlerimizin, üretimimizin, KOBİ’lerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek ve maliyetleri artıran bir durum varsa eğer, ki var, bunun bir kısmını Hazine olarak karşılama, hafifletme olarak bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor, yakın bir zamanda rakam da netleşecektir” dedi.

Zeybekci, seçim öncesinde asgari ücretle ilgili sesi çıkmadığını iddia edilen patronların bin 300 liralık rakamı neden yüksek bulduğu ile ilgili bir soru üzerine, konuya iki açıdan yaklaşılması gerektiğini, o dönemde iş dünyasının da, toplumun da uçuk rakamları dikkate almadığını söyledi.

Kamuoyunun iktidara gelme ihtimali olmayan birinin söylediği sözleri ciddiyetten uzak olarak algıladığını aktaran Zeybekci, “Ama biz ne zamanki bu konu ile ilgili çalışmalarımızı detaylı hale getirdik, bin 300 lira rakamını Başbakanımız telaffuz etti, bu anında karşılık buldu. Çünkü kamuoyuna ‘tek başına iktidara yakın olan parti hangisi?’ diye denildiğinde yüzde 75 oranında AKP diye cevap veren bir sonuç vardı ortada. Hatta seçime son 2-3 hafta kala yüzde 80-84 olarak telaffuz edilen bir rakam vardı” ifadelerini kullandı. 1.300 lira ile 1.500 lira arasında nasıl bir farklılık olduğunu açıklamayan Zeybekci “İş dünyasına o gün neden itiraz etmediniz diyemeyiz” dedi.

“Özellikle ekonomi ile ilgili sivil toplum kuruluşları, bu konuyla ilgili açıklama yapan siyasileri ciddiyete davet eden ve ekonominin dengelerini rahatsız eden açıklamalardan uzak durmalarıyla ilgili bir çağrıda bulunabilirlerdi” diyen Zeybekci, sözlerinin devamında patronlara müjdeyi vererek “Özel sektörümüzün endişe ettiği gibi bir rahatsızlığı olabilir. Şu anda Başbakanımızın talimatı ile hükümetimiz, asgari ücretin artırımı ile ilgili şirketlerimizin, üretimimizin, KOBİ’lerimizin ve ihracatçılarımızın uluslararası rekabet güçlerine zarar verebilecek ve maliyetleri artıran bir durum varsa eğer, ki var, bunun bir kısmını Hazine olarak karşılama, hafifletme olarak bir yaklaşımımız var. Böyle bir çalışma yapılıyor, yakın bir zamanda rakam da netleşecektir. Nerelerden bazı yüklere katlanabiliriz, ne şekilde biz de katkıda bulunabilirizle ilgili hükümet olarak net rakamlarımızı teknik çalışmalar bitince çok kısa bir sürede duyuracağız.” diye konuştu.

Böylece AKP, uzun yıllardır baskı altında tuttuğu asgari ücrete muhalefetin seçimler döneminde etkili olan vaatleri karşısında yapmak zorunda kaldığı zam vaadini de yine ücretlilerin vergilerinden ve kamu kaynaklarından karşılayarak patronlara bir kıyak daha yapmış olacak.

Bu haber en son değiştirildi 13 Kasım 2015 12:09 12:09

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam