Faizler değişmedi: MB, Erdoğan'dan daha fazla korkuyor
ABD Merkez Bankası'nın uzun süredir beklenen faiz arttırımı kararına rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı.
Merkez Bankası, gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama oranını yüzde 10,75’te, borçlanma faiz oranını ise yüzde 7,25’te sabit tuttu.
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5’te, gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0’da, borç verme faiz oranı da yüzde 12,25’te sabit kaldı.
ABD Merkez Bankası’nın uzun süredir beklenen faiz arttırımı kararına rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz oranlarında bir değişiklik yapmaması sürpriz olarak değerlendirildi.
Enerji fiyatlarının enflasyonu düşük tutması yeter mi?
Para Politikası Kurulundan yapılan açıklamada, “Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.” denilirken önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümüne bağlı olacağını da açıkladı.
Kurul, açıklamasını “küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir.” diye sürdürdü.
Merkel Bankası beklentileri karşılamadı
Merkez Bankası’nın, 22 Aralık toplantısından önce yaptığı açıklamalarda, birden çok faizli mevcut uygulamanın önce faiz oranlarının birbirine yaklaştırılması, sonra da tek bir orana indirilmesi yoluyla sadeleştirmeye gidileceğini açıklanmıştı. Bu açıklama çerçevesinde, Merkez Bankası’nın 22 Aralık toplantısında gecelik borç alma faizini ve politika faizini artıracağını, gecelik borç verme faizini de indireceğini tahmin ediliyordu.
Ancak, TCMB Para Politikası Kurulu, 22 Aralık günü yaptığı toplantıda aldığı kararla faiz oranlarını değiştirmedi. Bir başka ifadeyle uzmanların beklediği sadeleştirme adımlarını atmadı. Buna göre faizler aşağıdaki tablodaki gibi kalmaya devam ediyor.
Eleştiriler artıyor
Şimdi, Merkez Bankası’nın sadeleştirme uygulamasına giremeyerek verdiği sözleri tutma konusunda kuşku yarattığı ve zaten var olduğu söylenen iletişim sorununun büyüdüğü konuşuluyor. Dahası, Merkez Bankası bu kararıyla ABD Merkez Bankası’nın faiz artışına yanıt vermeyerek Türkiye’den döviz çıkışı meselesinde meydan okuduğu eleştirileri de gelmeye başladı. Bununla birlikte Merkez Bankası’nın bağımsızlığının daha tartışmalı hale geldiği de söylenenler arasında.
Öte yandan, piyasada faizler Merkez Bankasının faiz artırmamasına karşın artmaya devam ediyor. Gösterge faiz yüzde 11’e yakın seyrediyor, mevduat faizleri yüzde 11 – 13 arasında değişiyor. Bu durumda Merkez Bankası’nın faizleri düşük tutmakla piyasayı etkilemekten ziyade bankaları ucuza fonlamayı sürdürmeyi tercih ettiği görülüyor.