2015 yılı Kasım ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 171,5 seviyesinde gerçekleşti. Bankaların yüksek karlarla çalıştığı Türkiye’de finansal hizmetler sektörünün diğer sektörlerin çok üzerinde bir güven endeksi puanına sahip olması dikkat çekiyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre; 2015 yılı Kasım ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 171,5 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu FHGE’yi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE’yi azalış yönünde etkiledi. Son üç aydaki hizmetlere olan talep değerlendirmelerinde ise bir önceki aya göre değişiklik olmadığı gözlendi.
2015 yılı Kasım ayında, son üç aya yönelik değerlendirmelere göre, bir önceki aya kıyasla hizmetlere olan talepte değişiklik gözlenmezken, iş durumunda iyileşme, istihdamda ise azalış gözleniyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise, iş durumunda kötüleşme, hizmetlere olan talep ve istihdamda azalış görülüyor.
Gelecek üç aya yönelik beklentilere göre, hem bir önceki aya, hem de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla hizmetlere olan talep beklentilerinde azalış, istihdam beklentilerinde ise artış gözlendi.
Finansal Hizmetler Anketi neden yapılıyor?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Türkiye’deki finansal kuruluş yöneticilerinin iş durumları ile ilgili olarak, yakın geçmişe ilişkin değerlendirmeleri ile geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, finansal hizmetler sektöründeki eğilim ve gelişmeleri yansıtacak göstergeleri üretmek amacıyla yapılıyor.
Finansal kuruluşlar; Türkiye’de finansal sektörü oluşturan bankalar, aracı kurumlar, sigorta şirketleri, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinden oluşuyor. Türkiye’de faaliyette bulunan tüm bankalar anket kapsamına dahil ediliyor. Diğer sektörlerdeki kuruluşlar ise, her bir sektörün toplam bilanço büyüklüğünün yüzde 85‘ini oluşturacak şekilde belirleniyor. Anket kapsamındaki kuruluşlar her iki yılda bir güncelleniyor.
Anket formları ise aylık ve üç aylık olmak üzere iki ayrı formdan oluşuyor. Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında üç aylık, diğer aylarda ise aylık anket uygulanıyor.
Aylık anket formu, finansal kuruluşların iş durumu, hizmetlere olan talep (ciro) ve istihdama ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini içeriyor. Üç aylık formda ise, bu sorulara ilave olarak faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri, kârlılık, sermaye harcaması ve rekabet gücüne ilişkin değerlendirmeler ve beklentiler soruluyor. Söz konusu sorulara verilen yanıtların sonucunda da veriler hesaplanıyor.
FHGE endeksi 100’ün üzerindeyse iyimser, 100’ün altındaysa kötümser görünüm sergilediği kabul ediliyor.
Bu haber en son değiştirildi 26 Aralık 2015 20:04 20:04
Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri yaptığı açıklamada en önemli önceliklerinin İsral saldırılarının durdurulması olduğunu ifade…
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçinin hayatını kaybettiği…
İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle…
Narin Güran cinayetinde amca Salim Güran ve baba Arif Güran'ın araçlarının içinde bulunduğu 5 araç…
Şahin, " Bilinmelidir ki RTÜK sansür kurumu değildir. Anayasamız net bir hükümle sansürü yasaklar" ifadelerini…
Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…