Reklam
Kategoriler: Bilim Teknik

Görelilik Kuramı’nın 100. yılında Einstein bu kez yanıldı

Reklam

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları Einstein’ın kuantum mekaniğinin temel ilkelerinden birinde yanıldığını ve “uzaktan tekinsiz eylem”in aslında gerçek olduğunu kanıtladılar.

Parçacıkların uzaklıklarından bağımsız olarak birbirlerini etkileme yeteneği olan dolanıklığın var olduğunu ve evrenin öz niteliklerinden biri olduğundan eminiz.

Bir çift ya da grup parçacık dolanık olduklarında, birbirlerinden bağımsız olarak tanımlanamazlar. Tek bir parçacığın hız gibi belirli bir parçacık özelliğinin ölçülmesi tüm dolanık parçacıkları etkiler.

Einstein’ın paradoks olarak gördüğü dolanıklık kanıtlandı

Einstein ve pek çok başka bilim insanı bu fenomenin bir paradoks olduğuna inanıyorlardı. Zira, çok büyük uzaklıklar arasında bile bilginin anında aktarımına izin veriyordu. Einstein, bunu “uzaktan tekinsiz eylem” olarak adlandırıyor ve klasik fizikle de bu fenomenin üretilebileceğine inanıyordu. Kuantum mekaniğini tamamen öngörülebilir yapacak bilmediğimiz ya da bilemeyeceğimiz gizli değişkenler-nitelikler olduğuna inanıyordu.

Klasik fiziğe göre, basitçe fizik kurallarının bilinmesiyle, evren, tamamen anlaşılabilir, modellenebilir ve öngörülebilirdir. Bu determinist bakış olarak bilinir. Kuantum mekaniği ise olasılıdır, kişinin bir sistem hakkında sahip olabileceği anlayışa bir sınır getirir ve günlük hayatta karşılaşmadığımız tuhaflıklarla doludur.

Bell teoremi doğrulandı

Fizikçi John Stewart Bell, 1964’te, bu ileri sürülen paradoksun sonuçlarını araştırmaya çalışırken kuantum mekaniğinin herhangi bir determinist kuram kullanılarak açıklanamayacağını söyleyen Bell teoremini oluşturmuştu. Teoremin geçerliliği yıllar içinde pek çok deneyle desteklenmişti. Şimdiyse bilim insanlarının bu teoremin doğru olduğundan eminler.

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki yeni bir araştırma, kuantum mekaniğinin determinist bir yoldan açıklanamayacağını gösterdi. Deneyde, yüksek derecede bağlantılı kutuplaşma ile dolanık bir foton çifti yaratıldı. Fotonları ayrılarak, kutuplaşmalarının ölçülmesi için iki uzak odaya gönderildiler. Kutuplaşmayı ölçen aletin ayarları her foton için rasgele belirlendi. Bunun nedeni, bilinmeyen etkiler varsa bunların ölçümlerin kendisinden gelmemesini sağlamaktı. Bilim insanlarının kullandıkları fotonlar mükemmel biçimde dolanıktı. Gizli değişkenlerin oranının, fizik alanında bu keşfin duyurulması için gerekli 5 sigma (3,5 milyonda 1) sınırının çok ötesinde, 170 milyonda 1 olduğu tahmin ediliyordu.

Bu haber en son değiştirildi 30 Kasım 2015 12:43 12:43

Reklam

Önceki Haberler

İsrail, müzakere heyetinin tamamını geri çağırdı

İsrail'in, müzakere heyetinin Doha'da kalan üyelerini de geri çağıracağı bildirildi. İsrail, heyetin bir kısmını, ABD…

22 Mayıs 2025 17:38

Cengiz’in işten çıkardığı Eti Bakır işçileri, işe iade davasını kazandı

Eti Bakır’ın Siirt madeninde işten atılan Dev-Maden-Sen üyesi iki işçi, açtıkları işe iade ve tazminat…

22 Mayıs 2025 17:08

Cihatçı Colani’ye İngilizlerin danışmanlık yaptığı ortaya çıktı

HTŞ’nin lideri Colani’nin, Ahmed el Şara olmasını sağlayan şirketin, Londra merkezli "Inter Mediate" olduğu açıklandı.…

22 Mayıs 2025 15:59

İBB’ye 3. dalga operasyonu: 16 kişi hakkında tutuklama talebi

İBB'ye yönelik 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyonunda gözaltına alınan 20 kişi Çağlayan'daki İstanbul…

22 Mayıs 2025 15:53

Erdoğan yeniden aday olmak istemiyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in erken seçim sözlerine, "Türkiye'yi böyle…

22 Mayıs 2025 15:02

MHP’li Feti Yıldız: İnfaz düzenlemesi KHK mağdurlarını da kapsamalı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bayramdan önce TBMM'ye sunulması beklenen 'infaz düzenlemesi' için "KHK…

22 Mayıs 2025 14:33
Reklam