Hollanda'dan çocuk gelin yasağı

Suriye’den getirilen çocukların, 18 yaş altında zorla evlendirilmesinin artması üzerine Hollanda’da yasa değişikliği yapılması kararı alındı.

Hollanda'dan çocuk gelin yasağı

Suriye’den getirilen çocukların, 18 yaş altında zorla evlendirilmesinin artması üzerine Hollanda’da yasa değişikliği yapılması kararı alındı. BBC’de yayınlanan habere göre, yasa değişikliği öncesinde başka bir ülke vatandaşı olan çocukların evliliklerine müdahale edilemezken değişiklik sonrası artık Hollanda’da 18 yaş altında yapılan evlilikler tanınmayacak.

2015 yılında 13-17 yaş arasında 34 Suriye’li çocuk zorla evlendirilmesi üzerine başlayan tartışmalar yasa değişikliğine yol açtı. Parlamentoda başlayan tartışmalar sonucunda çocuk yaşta evlendirilmesi “çocuk istismarına göz yummak anlamına gelmesi” savunuysa yasanın acil olarak onaylanması gündeme geldi ve haftabaşında yasa yürürlüğe girdi.

Kız çocuklarının aileleri tarafından kendilerinden büyük kişilerle zorla evlendirilmesinin önüne geçmek için yürürlüğe giren yasaya göre çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları özel bakım merkezlerinde barınacaklar. Aynı yasa gereğince 18 yaşın altındaki çocukların kendi rızaları da olsa cinsel ilişki yaşamaları ve ne koşulda olursa olsun evlenmelerine izin verilmeyecek.

Yasaya göre, 18 yaşından küçük çocuklarla cinsel ilişki, kendi rızası olsa da suç sayılacak.