Reklam
Kategoriler: Ekonomi

IMF Raporu: Suudi Arabistan 5 yıl içerisinde parasız kalabilir

Reklam

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu hafta sonu açıklamış olduğu raporda petrol fiyatlarının 50 ABD doları civarında kalması halinde petrol ihracatçısı pek çok ülke durumdan ağır biçimde etkilenecek.

IMF raporda, petrol fiyatlarının 50 dolar seviyesinde seyretmeye devam etmesi halinde beş yıl içerisinde Suudi Arabistan’ın nakit parasının tükenebileceğini açıkladı.

Dünyada enerji ve emtia fiyatlarındaki sert düşüşler enerji ihracatçısı ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkiliyor. 2014 Haziran ayında 110 ABD Doları civarında olan Brent petrolün fiyatı ciddi bir düşüşün ardından geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana 50 ABD Doları civarında yatay bir seyir izliyor.

Suudi Arabistan maliyesinin devamlılığı için petrol fiyatlarının 103 dolar olması gerekiyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ekonomisi, son 1 yıl içinde petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 360 milyar dolar kayba uğramıştı. Rapor, düşük petrol fiyatlarının bu yıl içerisinde de bölgedeki 360 milyar dolarlık geliri eritebileceğini öngörüyor. Uzun zamandır cari işlemler hesabının fazla verdiği Suudi Arabistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYİH) bu yıl %20 ye yakın açık vermesi bekleniyor.

Aynı tehlike, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, İran, Irak gibi ülkeler için de geçerli. IŞİD ve diğer iç karışıklarla mücadele eden Irak ile son günlerde batılı ülkelerle yakınlaşmaya başlayan İran da baskı altında. Rapora göre petrolü İran’ın 72 dolardan, Irak’ın ise 81 dolardan satması gerekiyor.

Rusya’da işsizlik resmi rakamlara göre yüzde 15 arttı                        

Emtia fiyatlarındaki düşüş Rus ekonomisini de derinden vurmuş durumda. Enerji fiyatlarının düşmesine ek olarak Ukrayna krizi ve yaptırımlar ile başı belada olan Rus ekonomisinde yüzde 4–5 civarında küçülme bekleniyor. Rusya için petrolün varil fiyatının 55–60 dolar olması denge seviyesi olarak değerlendiriliyor. Rus ekonomisi, bu seviyenin altına düşüldüğünde rezervlerini kullanıyor. Emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüş ile birlikte ilerleyen süreç Rusya’da ağır bir işsizliğe neden oluyor.

Rusya Federal İstatistik Servisi resmi verilerine göre ülkedeki işsizlik oranı 5,40. Aktif çalışan kişi sayısı 75,1 milyonken, nüfusun 4,5 milyonu iş arıyor. Rusya’da aktif çalışanların, nüfusun toplamına oranı yüzde 52.

Bu haber en son değiştirildi 22 Kasım 2015 15:16 15:16

Reklam

Önceki Haberler

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06

2013’ten 2023’e Türkiye’nin ekonomik seyri

Türkiye ekonomisinin 10 yıllık seyri. Türkiye kişi başı gelirde alt ligde

27 Nisan 2024 08:54

Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme

Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

27 Nisan 2024 08:42

MEB “yeni müfredat” taslağını erişime açtı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bir…

26 Nisan 2024 15:02
Reklam