IMF/LAGARDE: Yunanistan'ın borçları sürdürülemez

Geçtiğimiz hafta IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgo Stathakis ile yaptığı görüşmede, IMF'in Atina'nın reform ajandasını ilerletmesine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

IMF/LAGARDE: Yunanistan'ın borçları sürdürülemez

Geçtiğimiz hafta IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgo Stathakis ile yaptığı görüşmede, IMF’in Atina’nın reform ajandasını ilerletmesine yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Washington’da gerçekleşen görüşmenin ardından basına bilgi veren bir Yunan yetkili, Lagarde ve Stathakis’in ayrıca Yunanistan’ın borç sorununu ve Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmelerini ele aldıklarını ifade etti.

Uluslar arası para fonu başkanı Chistine Lagarde, Yunan yetkililerin ülkenin emeklilik sistemi ve Yunan bankalarının yönetilebilir hale getirme yoluna ilişkin reformların daha ileri götürmelerini gerektiğini söyledi.

Lagarde, Yunanistan’ın borçlarının sürdürülemez olduğunu vurguladı ve Fon’un Temmuz ayındaki son raporundan bu yana bir değişiklik olmamasından endişeli olduğunu ifade etti.

IMF’nin son yayınladığı borç stoku raporlarında Yunanistan kamu borç stoku 2017 yılı için %180 olarak görülmekte ve uzun yıllardır kamu borç stoku artış göstermekte. Borçların sürdürülemez olduğunu vurgulayan Lagarde ve IMF heyetleri , borçların silinmesine yanaşmıyor.

Elinde develüasyon gibi bir koz bulunmayan Yunanistan’a IMF’nin sunduğu reçete ‘kamu gelirlerini artır ve kamuda verimliliği sağla’. Bu reçetenin somut karşılığı ise kamuda ücretlerin düşürülmesi, gelir vergisinin artırılması, çalışma saatlerinin artırılması ve yan hakların tasfiyesi anlamına gelmekte.