Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Irak, “PKK’ye silah verdi” iddiası

Reklam

Barzani’nin partisi Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) yakın kaynaklar tarafından PKK’nin Bağdat yönetimi ve Şii Heşdi Şabi milisleri ile gizli toplantı yaptığı iddia edilirken, Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’den silah aldığı öne sürüldü.

Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rûdaw’ın haberine göre, Irak Parlamentosu üyesi Şahawan Abdullah, geçtiğimiz günlerde başkent Bağdat’a gelen bir PKK heyetinin, Iraklı yetkililer ile Şii milis teşkilatı Heşdi Şabi’nin üst düzey yetkililer ile gizli toplantılar yaptığını iddia etti.

Buluşmaları “Başika bölgesine gönderilen Türk askerlerine karşı bir tepki” olarak değerlendiren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekili Şahawan Abdullah, “Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi ile Türkiye’ye karşı PKK’yi silahlandırdığını” iddia etti.

Aynı zamanda Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi olan Abdullah, Bağdat’ın, Güney Kürdistan’ın Duhok ilini de içine alan Behdinan bölgesinde yetkisi olmadığını dile getirdi.

KDP milletvekili, Bağdat’ın PKK ile Şii Heşdi Şabi milislerini silhalandırarak, Şengal başta olmak üzere bölgede hakimiyet kurmak istediğini söyledi.

Bağdat’ın iki yıldır IŞİD’e karşı savaşan Peşmerge Güçleri’ne yardım etmediğini hatırlatan Şahawan Abdullah, “Maliki 2014’te, IŞİD’le savaştan önce kaçak yollarla Kandil’e çok sayıda silah gönderdi” dedi.

Şahawan Abdullha, Bağdat’ın uluslararası toplum tarafından “terörist” olarak kabul edilen bir grupla doğrudan görüşmek istemediği için temasların gizli tutulduğunu ifade etti.

Barzani’nin “Bağdat’ın PKK’ye bakışı değişti” iddiası

Rûdaw, Irak Parlamentosu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekli Abdülbari Zebari, “gizli görüşme” iddialarını yalanladığını da yazdı.

Rûdaw’ın haberine göre, PKK’nin Bağdat’ta varlık gösterdiğini söyleyen Abdülbari Zebari, “Başbakan Haydar Abadi açık bir şekilde IŞİD’e karşı savaşta verdikleri mücadeleden dolayı PKK’ye teşşekür etti” dedi.

Zebari, “KYB, PKK ile Merkezi Irak Hükümeti’nin yakınlaşması için çalışmış olabilir ve görüşmeler ayarlamış olabilir. Bunda bir sakınca görmüyoruz” diye konuştu.

Abdülbari Zebari, Bağdat’ın PKK’ye silah yardımında bulunmasının ise Kürtler’in lehine olduğunu söyledi.

‘Türkiye-Barzani’ bloğuna karşı ‘Irak-Talabani’ bloğu

Barzani’nin yaz aylarında yaptığı Washington seyahati sonrasında “Bağımsız Kürdistan” talebini daha yüksek sesle dillendirmeye başlaması sonrasında KYB’nin giderek artan şekilde merkezi hükümetten yana tavır sergilemesi dikkat çekiyor. Son dönemde Türkiye ile Irak arasında yaşanan ‘Başika’ krizinin de etkisiyle KYB’nin Türkiye’ye karşı pozisyon alması karşısında Mesut ve Neçirvan Barzani’nin üst üste Türkiye’ye geldiği de unutulmamalı.

Irak’ın doğrudan PKK’yi silahlandırması iddialarının gerçekliği olup olmadığına dair elde veri bulunmasa da bu karşı karşıya gelişin önümüzdeki dönemde izlenmesi gerekiyor. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne saygıdan bahsedip Suriye’de kantonlara dahi izin vermeyeceğini ilan ederken “bağımsız Kürdistan”ın hamiliğine soyunmuş gösterecek adımlar atması çok zor ve AKP’nin geçmiş siciline bakıldığında sürdürülebilir esnekliği gösteremeyeceği kötü hesaplara işaret ediyor.

Bu haber en son değiştirildi 30 Aralık 2015 13:29 13:29

Reklam

Önceki Haberler

Lübnan’da ikinci saldırı: Çok sayıda kablosuz iletişim cihazı daha patladı!

Lübnan'ın birçok şehrinde Hizbullah'ın kullandığı telsizleri hedef aldığı düşünülen patlamalar meydana geldi. El telsizlerinin patlamasıyla…

18 Eylül 2024 17:40

İşçiye polis şiddeti yargıya taşındı

Sendikalı olma hakkını kullandıkları için işten atılan ve 62 gündür işe geri iadeleri için mücadele…

18 Eylül 2024 17:35

Narin Güran’ın amcası Salim Güran ile AKP’li Galip Ensarioğlu aynı karede!

Diyarbakır'da 8 yaşında katledilen Narin Güran'ın katil zanlılarından Salim Güran ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip…

18 Eylül 2024 17:16

Erdoğan’dan Anayasa çıkışı: Bizim açımızdan bir tartışma yoktur

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan…

18 Eylül 2024 16:03

Bir ABD’li gözaltına alındı: Maduro’ya karşı suikast iddiası!

Venezuela'da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı suikast planı yaptığı iddiasıyla, bir ABD vatandaşı daha gözaltına…

18 Eylül 2024 15:51

Sağlık emekçilerinden eylem: Yılın 5 ayı gelir vergisine çalışmaktan yorulduk

Sağlık emekçileri, vergide adalet talebiyle başlattığı eylemlerin 28’inci haftasında İstanbul Şeyh Şamil Aile Sağlığı Merkezi…

18 Eylül 2024 15:42
Reklam