Reklam
Kategoriler: Dış Açı

IŞİD’in Pakistan-Türkiye bağlantısı

Reklam

Pakistan’ın kuzeybatısında Mardan kentinde bugün düzenlenen bir canlı bomba saldırısıyla birlikte IŞİD’in, Pakistanlı cihatçıları Türkiye üzerinden Suriye’ye yolladığı ortaya çıktı.

22 kişinin ölümüne ve 50 kişinin yaralanmasına neden olan Mardan intihar eylemi, IŞİD ile bağlantılı üç Pakistanlı’nın İstanbul’da yapılan polis baskınlarında tutuklanmasıyla aynı gün gerçekleşirken Türkiye üç Pakistanlı’nın yanı sıra bir de İngiliz vatandaşının geçen hafta tutuklandığını açıklamıştı.

Pakistan yetkilileri, şimdiye kadar, IŞİD’in ülkedeki fiziki varlığını reddetmesine rağmen Pakistan güvenlik güçleri, Mardan’daki saldırıdan sonra başlattıkları soruşturma sonucunda Pencap’da IŞİD’e ait bir eğitim merkezini ortaya çıkardıklarını açıkladılar. IŞİD’in eğitim merkezinde, bomba imalatı için gerekli malzemeler, otomatik silahlar, iletişim cihazları, bilgisayarlar, propaganda CD’leri ve Pakistan’daki askeri tesislerin haritaları ele geçirildi. Tutuklanan 13 militan IŞİD’in “halifelik” ilan eden lideri Ebubekir el Bagdadi’ye bağlı olduklarını itiraf ettiler.

Dawn gazetesinin haberine göre, tutuklanan kişilerden biri IŞİD’in egemen olduğu Suriye topraklarına Türkiye üzerinden militan gönderilmesine yardımcı olduğunu kabul etti. Kimliği belirtilmeyen tutuklu, şimdiye kadar dokuz kişinin bu yolla gönderilmesinde yer aldığını ifade etti.

Pakistan’da faaliyet gösteren diğer bazı radikal İslamcı gruplar IŞİD’e katıldıklarını daha önce ilan etmişlerdi.

IŞİD’in kuruluşunda Pakistan istihbaratının da parmağı var

Öte yandan, IŞİD’in El Kaide bağlantılı bir grup olarak ortaya çıkarken, El Kaide ve bağlantılı örgütler Afganistan savaşında Sovyetler Birliği’ne karşı ABD tarafından desteklenmiş, Pakistan’da CIA kamplarında 1982 – 1992 yılları arasında 43 farklı İslam ülkesinden 35 bin cihatçı eğitilmişti.

El Kaide kökenli IŞİD’in ABD istihbaratı ile birlikte İngiltere’nin MI6’sı, İsrail’in Mossad’ı, Suudi Arabistan istihbaratı GIP ve Pakistan’ın askeri istihbarat kuruluşu ISI tarafından kurulduğu birçok kaynak tarafından dile getiriliyor.

İsrail istihbarat kaynaklarına göre IŞİD tugayları Suriye’de Beşar Esad hükümetine karşı ABD – NATO destekli faaliyet yürütmek üzere eğitilirken NATO ve Türkiye’nin askeri mercileri 2011 Mart’ında Suriye’de başlayan savaşta IŞİD ve El Nusra militanlarının istihdamından sorumlu.

Bu haber en son değiştirildi 31 Aralık 2015 11:37 11:37

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li vekilden boğazda kaçak villa

AKP'li vekil Ayhan Gider’in Çanakkale Boğazı’nı gören villasının kaçak olduğu ortaya çıktı. Gider yaptığı açıklamada,…

29 Nisan 2024 09:20

AKP kulislerinde seçimin faturası kesilecek iddiası

Yarın gerçekleşecek olan seçim sonuçlarının değerlendirileceği AKP MYK'de, bazı isimlerin görevden alınacağı iddia edildi. Kulislere…

29 Nisan 2024 09:15

Mehmet Uçum’dan yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa ile ilgili paylaşım yaptı. Van'daki irade gaspıyla ilgili paylaştığı…

29 Nisan 2024 09:00

Tepkilerin odağındaki MEB yeni müfredatı savunmak için herkesi desteğe çağırdı

MEB, tartışmalı içeriği itibarıyla kamuoyunda tepki çeken müfredat değişikliği için 'Karşı kampanya' başlattı. İl ve…

29 Nisan 2024 08:30

İzmir Tabip Odası’nın yeni yönetimi belli oldu

İzmir Tabip Odası, iki gün süren olağan genel kurun ardından yeni yönetimini belirledi. Tabip Odası…

28 Nisan 2024 23:49

Özgür Özel’in 1 Mayıs kefaleti…

Biri büyük kalabalıklardan korkuyor; diğeri soldan, sosyalist düşünceden, emekçilerin eşitlik mücadelesinden, kendisinin de eleştirilmesinden korkuyor.…

28 Nisan 2024 14:03
Reklam