IŞİD'in tarihi eser kaçakçılığı da Türkiye üzerinden

Palmira başta olmak üzere Suriye’de IŞİD tarafından yerle bir edilen antik kentler ve ülkeden kaçırılan tarihi eserlerin yolu da Türkiye'den geçiyor.

IŞİD'in tarihi eser kaçakçılığı da Türkiye üzerinden

Reuters’a bir mülakat veren Suriye Tarihi Eser ve Müzeler Genel Müdürü Mamun Abdülkerim, Palmira başta olmak üzere Suriye’de IŞİD tarafından yerle bir edilen antik kentler ve ülkeden kaçırılan tarihi eserler hakkında açıklamalarda bulundu. Suriye’nin farklı noktalarından yağmalanan yaklaşık 2 bin tarihi eserin Türkiye’de yakalandığını, ancak Türkiyeli yetkililerin kendileriyle işbirliği yapmayı reddettiğini belirten Abdülkerim, şunları söyledi:

“Türkiye hükümeti yakalanan materyalleri kayıt altına almayı reddediyor. Eserler hakkında hiçbir bilgi yok, fotoğraf yok. Şeffaflık yok. Bu yaklaşımlarını değiştirmeliler. Bize, ‘Bunu yapamayız, çünkü yasalarımız elimizdeki beyan etmemizi yasaklıyor’ dediler.”

Türkiye’den yalanlama

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir sözcüsü ise iddiaların temelsiz olduğunu savundu. Suriye’den çalınan tarihi eserlerin kaçak olarak Türkiye’ye sokulmuş olabileceğini savunan Türkiyeli yetkili, “Kaçakçılığı engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Ne zaman bir tarihi eser yakalasak ülkesine iade ediyoruz” dedi.

Yetkili ayrıca, sınırda görev yapan güvenlik güçlerinin bu konuda eğitildiğini belirterek “Bu suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Abdülkerim, bu eserleri alanlara da Suriye’ye iade etmeleri için çağrı da bulundu: “Bu eserleri satın alanlar İngiltere, ABD, Körfez ülkeleri, Çin, Fransa, Almanya ve İsviçre’de yaşıyor. Eğer bu eserleri satın alıyorsanız, IŞİD’e yardım etmiş oluyorsunuz.”