Türkiye’nin en büyük sermaye grubunun sahiplerinden biri olan Ali Koç dün B-20’de ilginç bir “çıkış” yaptı. G-20 toplantılarının “iş dünyası versiyonu” olan B-20’nin “İstihdam Görev Gücü Koordinatörü” sıfatıyla konuşan Ali Koç kapitalizmin “kaldırılması gerektiğini” savundu. Ali Koç eşitsizliğin arkasında temel nedenin kapitalizm olduğunu ifade ederken, bu eşitsizliklerin “minimuma” indirilmesi gerektiğini savundu.
“Küreselleşmenin insani tarafı yok”
Koç konuşmasına “küreselleşmenin insani tarafı yok” diye devam ederken, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Koç konuşmasına şöyle devam etti:
“60 milyon insan evini terk etti ve kötü insan hakları altında düşük ücretlerle çalışmaya hazırlar. Burada özgür olarak serbest olarak dolaşamayan tek unsur insan. Bir insanın saçlarının dökülmesine karşı kellik ilacı için büyük paralar dökülürken insanları öldüren sıtmaya karşı mücadele saç dökülmesine karşı mücadeleden daha zayıf kalıyor. Eğer bu problemlere eğilmezsek sonuçta günlük hayatta karşılaştığımız bu olumsuz şeyler kaçınılmaz olacak.”
Koç’un bu sözleri dikkat çekerken, L-20 toplantısındaki sendikacılar da Ali Koç’un Türk-İş başkanı olması gerektiğini ifade etti. DİSK Genel Başkanı da bu sözleri değerlendirirken, bu durumun tek çözümünün “sendikalaşma” olduğunu ifade etti.
Koç Holding’in “kapitalizmle imtihanı”
Bu sözlerine karşın Koç Holding’in seceresi oldukça kötü. Holding bünyesinde “güdümlü sendikacılık” anlayışı dışında herhangi bir örgütlenmeye izin verilmezken, Bursa’da Mayıs ayında başlayan metal direnişinin ardından özellikle Koç Holding’in sahibi olduğu işletmelerde işçi kıyımı yaşanmıştı.
Koç Holding Türkiye’nin en büyük, Dünya’nın ise 128.büyük topluluğu olarak bilinirken, özellikle özelleştirmeler yoluyla holdingin Türkiye’nin en büyük işletmelerine sahip olduğu iyi biliniyor. Ali Koç’un bu sözleri ise akıllara “kapitalizmi yıkmaya Koç Holding’den başlamak gerekir” önermesini getirdi.
Sermayenin “şamatası”: “Marks haklıydı”
Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde sermayenin temsilcileri “kapitalizmin krizlerine” işaret ederken, benzeri bir açıklamayı Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton da yapmıştı. Alaton 2008 finans krizinin ardından “Marks haklıydı” cümlesini kurarken, şimdiye kadar sermayenin bu “tarihsel haklılığa” vurgusu ise şamatadan öteye geçemedi.
Bu haber en son değiştirildi 16 Kasım 2015 14:30 14:30
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi FETÖ Balyoz Davası'nın yeniden görülmesi kapsamında yargılanan emekli askerler Çetin Doğan,…
İsrail ordusu Gazee'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladı. yüzlerce hasta ve yaralı tahliye edilecek başka bir…
Tarih, hak arayışındaki gençlik eylemleriyle doludur. Bu arada boykotun 1880 yılından beri tüm dünyada bir…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamındaki bazı tutuklular, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nden çevre illere naklediliyor.
Sudan'da daha önce orduya bağlı çalışan hızlı Destek Güçleri(RSF) adlı paramileter yapı sivillere saldırmaya devam…
Buldan "Sayın Cumhurbaşkanı bizi AKP Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da şu…