Reklam
Kategoriler: İç Açı

Koç neyin peşinde?: Ali Koç’dan kapitalizm çıkışı

Reklam

Türkiye’nin en büyük sermaye grubunun sahiplerinden biri olan Ali Koç dün B-20’de ilginç bir “çıkış” yaptı. G-20 toplantılarının “iş dünyası versiyonu” olan B-20’nin “İstihdam Görev Gücü Koordinatörü” sıfatıyla konuşan Ali Koç kapitalizmin “kaldırılması gerektiğini” savundu. Ali Koç eşitsizliğin arkasında temel nedenin kapitalizm olduğunu ifade ederken, bu eşitsizliklerin “minimuma” indirilmesi gerektiğini savundu.

“Küreselleşmenin insani tarafı yok”

Koç konuşmasına “küreselleşmenin insani tarafı yok” diye devam ederken, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Koç konuşmasına şöyle devam etti:

“60 milyon insan evini terk etti ve kötü insan hakları altında düşük ücretlerle çalışmaya hazırlar. Burada özgür olarak serbest olarak dolaşamayan tek unsur insan. Bir insanın saçlarının dökülmesine karşı kellik ilacı için büyük paralar dökülürken insanları öldüren sıtmaya karşı mücadele saç dökülmesine karşı mücadeleden daha zayıf kalıyor. Eğer bu problemlere eğilmezsek sonuçta günlük hayatta karşılaştığımız bu olumsuz şeyler kaçınılmaz olacak.”

Koç’un bu sözleri dikkat çekerken, L-20 toplantısındaki sendikacılar da Ali Koç’un Türk-İş başkanı olması gerektiğini ifade etti. DİSK Genel Başkanı da bu sözleri değerlendirirken, bu durumun tek çözümünün “sendikalaşma” olduğunu ifade etti.

Koç Holding’in “kapitalizmle imtihanı”

Bu sözlerine karşın Koç Holding’in seceresi oldukça kötü. Holding bünyesinde “güdümlü sendikacılık” anlayışı dışında herhangi bir örgütlenmeye izin verilmezken, Bursa’da Mayıs ayında başlayan metal direnişinin ardından özellikle Koç Holding’in sahibi olduğu işletmelerde işçi kıyımı yaşanmıştı.

Koç Holding Türkiye’nin en büyük, Dünya’nın ise 128.büyük topluluğu olarak bilinirken, özellikle özelleştirmeler yoluyla holdingin Türkiye’nin en büyük işletmelerine sahip olduğu iyi biliniyor. Ali Koç’un bu sözleri ise akıllara “kapitalizmi yıkmaya Koç Holding’den başlamak gerekir” önermesini getirdi.

Sermayenin “şamatası”: “Marks haklıydı”

Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde sermayenin temsilcileri “kapitalizmin krizlerine” işaret ederken, benzeri bir açıklamayı Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton da yapmıştı. Alaton 2008 finans krizinin ardından “Marks haklıydı” cümlesini kurarken, şimdiye kadar sermayenin bu “tarihsel haklılığa” vurgusu ise şamatadan öteye geçemedi.

Bu haber en son değiştirildi 16 Kasım 2015 14:30 14:30

Reklam

Önceki Haberler

Ulaş Karadağ yazdı: 1 Mayıs, Lenin, liberalizm ve demokrasi

Sonuç olarak, Lenin gibi söylenecek olursa eğer, bugün CHP’nin Saraçhane'yi AKP Genel Merkezi'ne giden durak…

5 Mayıs 2024 18:41

TKH’den 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin açıklama: Anayasal hakkını kullanmak suç değildir

"Anayasal hakkını kullanmak her yurttaşın en demokratik hakkıdır. 1 Mayıs'ta anayasal hakkını kullananlar değil, bu…

5 Mayıs 2024 17:52

Kılavuzu CHP olan DİSK: CHP’nin kaçışı, DİSK’in sorumsuzluğu

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. CHP’nin emekçilerin yanında görünüp oradan soluğu sermayenin bir…

5 Mayıs 2024 11:59

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hatay’da depremle ilgili konuştu: Rabbim öyle uygun gördü

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Hatay'da yaptığı konuşmada 6 Şubat depremlerine ilişkin açıklamalarda…

5 Mayıs 2024 11:12

Hamas’tan ateşkes ile ilgili açıklama

Gazze için yürütülen ateşkes gündemine Hamas'tan yanıt geldi.

5 Mayıs 2024 10:35

“AKP’nin tarikatsever bakanının talimatıyla hazırlanan müfredatı reddediyoruz”

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla yayımlanan yeni müfredat taslağına karşı Laiklik Meclisi açıklamada bulundu.

5 Mayıs 2024 09:57
Reklam