Konut değerleri artıyor
Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,40 oranında artarak 197,08 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,40 oranında artarak 197,08 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,69 oranında artan TKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 10,33 oranında arttı. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar isen 2014 yılı Ekim ayında metrekare başına bin 477 TL iken 2015 yılı Ekim ayında bin 1730 TL olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi ise 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 oranında artarak 190,89 düzeyinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,83 oranında, reel olarak ise yüzde 7,67 oranında arttı.
Son 5 senede konut fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 97’lik artış, ücret zamları da göz önünde bulundurulduğunda ev sahibi olabilme hayallerini her geçen gün azaltıyor.
Konut Fiyat Endeksi temel olarak konut fiyatlarının baz yıl olan 2010’a oranla yüzde değişimini gösteriyor. Konut Fiyat Endeksi’nin hesaplanmasında, yapım yılına bakılmaksızın, satışa konu olan tüm konutlara ilişkin fiyat verileri kullanılıyor.
Konut piyasasında konutun gerçek fiyatı satışın gerçekleşmesi ile oluştuğundan, söz konusu gerçek fiyatı temsil etmek üzere, bireysel konut kredisi talebiyle kredi veren kuruluşlara yapılan başvurular sırasında düzenlenen değerleme raporlarındaki konut değerleri kullanılıyor. Satışın gerçekleşerek kredinin kullandırılması şartı aranmamakla birlikte değerlemesi yapılan tüm konutlar kapsama dahil ediliyor.
Ülke geneli için hesaplanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi için tüm değerleme raporları, yine ülke genelini temsil etmek üzere hesaplanan Türkiye Yeni Konutlar Fiyat Endeksi için yapım yılı içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl olan konutlara ait değerleme raporları kullanılıyor. Konut kredisi kullandıran bankaların aylık değerleme raporu verilerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na elektronik yolla iletmesiyle verilerin tabanı oluşturuluyor.