Kuantum bilgisayarları için büyük buluş
Kuantum bilgisayarlarına bir adım daha yaklaşıldı.
Avustralya’nın New South Wales Üniversitesi’nden mühendisler, kuantum bilgisayarlarına bir adım daha yaklaştıran önemli bir buluş yaptıklarını açıkladı. “Nature Nanotechnology” dergisinde yayınlanan araştırmada, mühendisler, silikon bir çipte yer alan standart bir bilgisayar kodunun kuantum sürümünü yarattılar. Buluş gerçek ve güvenilir kuantum bilgisayarlarının üretilebileceğini gösteriyor.
Quantum bilgisayarları, kuantum mekaniğinin süperpozisyon (üst üste gelme) ve dolanıklık ilkelerini kullanarak günümüzdeki bilgisayarlardan çok daha hızlı bir biçimde problem çözme potansiyeline sahip.
Dolanık parçacıklar, birbirlerinden ne kadar uzak olurlarsa olsunlar enerji ve momentumları gibi özellikleri arasında bağlantı bulunan ve bu bağlantı sayesinde birindeki değişikliğin diğerlerini de etkilediği parçacıklardır.
Avustralya’da yapılan test de kodu çalıştırmak için dolanıklık ilkesini kullanıyordu. Deney, bir fosfor atomu çekirdeği ile silikon bir çipteki tek bir elektron arasında dolanıklık durumu yaratmayı içeriyordu. Böylece, fosfor ve elektron, bilgisayarlardaki bitin kuantum eşdeğeri olan, bir kubit oluşturacaktı.
Deney, bu kubitlerin kolayca kontrol edilebildiğini ve işlemler için kullanılabildiğini gösterdi.
Takımın başındaki Andrea Morello, “Şimdi, dizüstü bilgisayarınızda ya da cep telefonunuzda bulunan silikon mikroçiplere benzeyen bir araç içerisinde bu kodu yazabileceğimizi hiç bir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde gösterdik.” dedi.