Marksizm Üzerine 1. Dünya Kongresi Pekin Üniversitesi’nde gerçekleştirildi
Bu yıl ilk kez düzenlenen Marksizm üzerine 1. Dünya Kongresi 10 Ekim’de Pekin Üniversitesi’nde yapılan tören ile başladı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen Marksizm Üzerine 1. Dünya Kongresi 10 Ekim’de Pekin Üniversitesi’nde yapılan tören ile başladı. 20 farklı ülkeden 400’ün üzerinde Marksizm ve Çin uzmanının buluştuğu 2 günlük seminerde “Marksizm ve İnsan Irkının Gelişimi” konusu üzerine yoğunlaşıldı.
Kongreye Mısırlı Marksist iktisatçı Samir Amin, Harvard Üniversitesi’nden Çin üzerine uzmanlaşmış Roderick MacFarquhar gibi dünyaca ünlü bilim insanları ve uzmanlar katıldı. Profesyonellik ve katılımcıların düzeyleri ele alındığında, Kongre şimdiye kadar Çin’de yapılmış en nitelikli uluslararası akademik çalışma oldu. 8 alt-forum ve 3 özel oturum ile kongre katılımcıları günümüz dünyasındaki sorunlar, Çin’in günümüze kadarki tecrübeleri, dünya üzerindeki iletişimi güçlendirmek, Marksizm’i geliştirmek ve yaymak ve dünya üzerindeki medeniyetlerin kader birliği oluşturmasını sağlamak üzerine tartışmalar yürüttü.
Kongre’nin açılış töreni moderatörlüğünü Pekin Üniversitesi Rektörü Lin Jianhua üstlendi. Daha sonra katılımcılar söz alarak sunumlarını gerçekleştirdiler.
10 Ekim öğleden sonra ve 11 Ekim sabahı ise Çinli ve diğer ülkelerden katılımcılarla 8 alt-forum, “Marksizm ve Bilimsel Kültür”, “Marksizmin Kökeni ve Gelişimi”, “Marksizm ve Küreselleşme” gibi daha geniş çerçeveli konulara ayrıldı.
11 Ekim akşamı Marksizm üzerine düzenlenen 1. Dünya Kongresi ortak metni duyuruldu. Metinde Marksizm’in, günümüzde de insanlığın geleceğine ışık tuttuğu ve insanlığı karanlıktan kurtaracağı vurgulandı.