Memleketten sendika manzaraları
İşçi sınıfının üzerinde birer kambur haline gelen sendikaların hali işçi sınıfının neden örgütsüz olduğunu da ortaya koyuyor.
Bir tarafta AKP’li milletvekili ile patrona minnet duyulmasını isteyen Çelik-İş diğer tarafta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile ortak asgari ücret açıklaması yapan Türk-İş. İşçi sınıfının üzerinde birer kambur haline gelen sendikaların hali işçi sınıfının neden örgütsüz olduğunu da ortaya koyuyor.
SİDEMİR’de anlaşmayı AKP’li vekil duyurdu
Sivas’ta işten çıkarıldıkları ve ücretlerini alamadıkları için yaptıkları eylemlerde polis saldırıları ile karşı karşıya kalan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SİDEMİR) işçilerinin işe iade edileceği haberini AKP Sivas Milletvekili Habip Soluk, işveren vekili Cihan Aydın ve Çelik-İş Sendikası Sivas Şube Başkanı Mustafa Erturhan birlikte açıkladı.
İşçilerle basına kapalı gerçekleşen görüşmenin sonunda Soluk, işçilere varılan anlaşmayı açıkladı. Bu sırada işçiler arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Soluk, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada söyledikleri ise akıllara zarar cinstendi. Soluk, işten haksız yere çıkartılan işçilerin tekrar işe alınmasını yasal bir zorunluluk olduğu halde “eski maaşları neyse o maaşları üzerinden kayıtlarını yaptıracak” diyip sanki bir lütufmuş gibi sunarken, “iş veren sağolsun, işçilerimiz herhangi bir çıkış olmamış gibi izinden dönüyorlarmış gibi gelecekler” patronun hukuksuzluğunu da minnet duyulması gereken bir davranışmış gibi pazarladı. Bununla da yetinmeyen Soluk, patronun ödemediği ücretlerin de yasalara dahi aykırı olarak 5 ay içerisinde ödenmesi ihtimalini de yine bir kazanım gibi sunmayı başardı.
Soluk, sendika başkanı ve iş veren temsilcisiyle görüştüklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Arkadaşlarımızla burada ortak akılla bir karara varmak istedik. Yarından itibaren iş akitleri sona eren Demir-Çelik işçileri gelip yeniden eski maaşları neyse o maaşları üzerinden kayıtlarını yaptıracak, pazartesiden itibaren de üretime başlayacaklar. Ailelerine, çocuklarına ben gönül rahatlığıyla ‘hayırlı olsun’ diyorum. İşçilerimiz hafta başı başlayacaklar, yarından itibaren de kayıtlarını yenileyecekler. Şunu da ifade edelim, işçilerimizin 1 Aralık itibarıyla iş akitleri feshedilmiş, yani 23 gündür işte yoklar ama iş veren sağolsun, işçilerimiz herhangi bir çıkış olmamış gibi izinden dönüyorlarmış gibi gelecekler. 23 gün de geçmiş maaşlarının içine dahil edilecek. 5 ay içerisinde işçimizin içeride maaşı kalmayacak ölçüde bir anlaşma zeminindeyiz” dedi.
TİSK ve Türk-İş’ten ortak asgari ücret açıklaması
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması çalışmalarına yönelik yaptıkları ortak açıklamada, işsizlik sigortası ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinde indirimler yapılmasının isabetli olacağını bildirdi.
Türk-İş’in asgari ücretten çok patronların maliyetleriyle ilgilenmesi dikkat çekti. İşçilerin ücretlerini savunmak yerine AKP hükümetinin talebi ile kendisini sınırlayan Türk-İş, “sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır” denilen bir açıklamaya imza koydu.
TİSK ve Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, 64. Hükümet Programı’nda yer alan taahhüt doğrultusunda, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aylık asgari ücretin net bin 300 liraya yükseltilmesi çalışmasının Asgari Ücret Tespit Komisyonuna önerildiği hatırlatıldı.
İşçi kesimi temsilcilerinin, söz konusu tutarı görüşmelerde başlangıç olması bakımından olumlu karşıladığına dikkat çekilen açıklamada, “İşveren kesimi temsilcileri ise söz konusu artışın işverene getireceği ilave maliyetin yaratacağı etkiler konusundaki endişelerini dile getirerek, işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep etmiştir” ifadesi kullanıldı.
Bu çerçevede, gerek işsizlik sigortası primlerinde gerek SGK primlerinde indirimler yapılmasının isabetli olacağının altı çizilen açıklamada, tespit edilecek brüt asgari ücretin işçiye ödenecek net tutarında yılın ilerleyen aylarında gelir vergisi kesintisi nedeniyle azalma olmamasının sağlanması gerektiği belirtildi. Bu kapsamda, asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi ve vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılmasının olumlu olacağının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Yapılacak bu düzenlemeler, asgari ücret artışının ücret kademelerini daraltması nedeniyle iş yerlerinde ortaya çıkabilecek huzursuzluğu ve verim düşüklüğünü de önleyecektir. Asgari ücret artışıyla birlikte, mevcut mevzuata göre işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmelidir. TİSK ve Türk-İş olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır. Ülkemizdeki istihdamın artırılması ve sosyal politikalarla desteklenmesi, çalışma barışının sürdürülmesi için asgari ücret artışından kaynaklanacak vergi ve prim yükü artışlarının önemli ölçüde azaltılmasını devletimizden bekliyoruz.”