Merkel Türkiye'ye geliyor!

Almanya başbakanı Angela Merkel, son derece önemli gelişmelerin ve olayların yaşandığı bir süreçte, tam da bu başlıkların ele alınacağı bir gündemle Türkiye'ye geliyor.

Merkel Türkiye'ye geliyor!

Almanya Başbakanı (resmi ünvanıyla federal şansölye) Angela Merkel, Suriye muhalefetinin BM görüşmelerinden çekildiğini ilan ettiği, ÖSO’nun yerine Suriye Demokratik Güçleri’nin kurulduğu, Ankara’da Türkiye’nin en büyük katliamının yaşandığı son derece sıradışı bir ortamda Türkiye’yi bu pazar günü ziyaret edecek ve ziyaretin gündemini şu maddeler oluşturacak: a) Teröre karşı ortak mücadele b) Suriye’deki mevcut durum c) Sığınmacı-mülteci krizi d) Almanya-Türkiye ilişkileri. Merkel bundan bir ay önce Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinin Rusya ve ABD ile Suriye’de işbirliği yapması gerektiği açıklamasıyla dikkat çekmişti.

Merkel 2010 yılında da Türkiye’ye gelmiş, ziyareti, iktidarda bulunduğu 2005 yılından bu yana Türkiye’ye ilk ziyareti olmuştu. Son olarak 2013’te Türkiye’ye gelen Merkel’in  gündeminde özellikle  Suriye ve sığınmacılar olması dikkat çekiyor. Zira Merkel bir süre önce, bu sene sayısının 800 bin ila 1 milyon olacağı tahmin edilen sığınmacıların konaklayacağı binaların inşasının hızlandırılacağı sözünü vermişti.

Öte yandan Merkel’in önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği ziyaret tepki toplarken, Alman basınında bu ziyaretin, içinden geçilen süreçte Erdoğan’a destek anlamına geldiği yönünde eleştiriler yapılıyor.