Mor renkli dev bir yüz, uzaydan bize gülüyor!
Dünyadan yüzlerce ışık yılı uzakta yeni keşfedilen bir galaksi, ilginç görünümüyle herkesin ilgisini çekerken, aynı zamanda Einstein’ı bir kez daha haklı çıkaracak gibi görünüyor. NASA uzay teleskobu Chandra tarafından çekilen bir fotoğrafta, “Cheshire Kedisi” adı verilen yeni bir galaksi grubu görüntülendi. Adeta kozmik bir gülen yüze benzeyen bu “kedicik” için, ismini aldığı Alice Harikalar Diyarı’nda yer... View Article
Dünyadan yüzlerce ışık yılı uzakta yeni keşfedilen bir galaksi, ilginç görünümüyle herkesin ilgisini çekerken, aynı zamanda Einstein’ı bir kez daha haklı çıkaracak gibi görünüyor.
NASA uzay teleskobu Chandra tarafından çekilen bir fotoğrafta, “Cheshire Kedisi” adı verilen yeni bir galaksi grubu görüntülendi. Adeta kozmik bir gülen yüze benzeyen bu “kedicik” için, ismini aldığı Alice Harikalar Diyarı’nda yer alan aynı adlı karakterden esinlenilmiş.
Bu sempatik galaksi, aslında çok da önemli bir bulguya tanıklık etmemizi sağlıyor: Einstein’ın meşhur genel görelilik kuralına…
Bu galaksi grubunun görünümüne bakıldığında, Einstein tarafından teorize edildiği üzere, maddenin zaman-uzayı “yamulttuğu” ve aşırı düzeyde yoğun maddelerin etrafında, ışığın “büküldüğü” gözleniyor. Bu bükülme, çok uzaktaki yıldız veya galaksilerin izlenebilmesine olanak sağlıyor.
NASA tarafından yapılan açıklamada, Cheshire Kedisi galaksi grubunda, kedinin yüzünü oluşturan dıştaki yaylar, aslında arkadaki dört farklı galaksinin ışık bükülmesinden oluşuyor.