Muhalefetin 1 Kasım değerlendirmeleri
CHP ve HDP seçim sonuçlarını 'saygıyla' karşılarken 'yapıcı muhalefet' işareti verdiler. MHP ise kuyruğu dik tutmaya çalışıyor.
1 Kasım seçimleriyle TBMM’deki yerlerini koruyan muhalefet partilerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim sonuçlarını ‘saygıyla’ karşılarken ‘yapıcı muhalefet’ işareti verdiler. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise ”Milletimiz koalisyon kurmaktan köşe bucak kaçan AKP’ye tek başına iktidar vizesi ve görevi vermiştir” dedi.
Kılıçdaroğlu: CHP’de yaşanan değişim olumludur ve kararlılıkla devam edecektir
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada MHP ve HDP’nin oy kaybını hatırlatarak “Muhalefet partisi olarak sorumluluğumuz daha da artıyor” vurgusunu yaptı. Ülkede güçlü ve sağlıklı bir demokrasi olması temennisinde bulunan Kılıçdaroğlu, seçim öncesi süreci değerlendirirken seçimlere olağanüstü koşullarda girildiğini belirtip, 400 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Katliamı’na işaret ederek “Terör can ve mal kaybı her şeyin önüne geçmiştir.” dedi.
“Cumhuriyet Halk Partisi seçim öncesi yaptığı çalışmadan, ortaya koyduğu tablodan ötürü hiçbir vatandaşımızdan olumsuz bir tepki almamıştır” diyen Kılıçdaroğlu, CHP’de yaşanan değişimin olumlu olduğunu ve kararlılıkla devam edeceğini de ilave ettiği açıklamasında ortaya çıkan tabloda güç ve hukuk kavramlarının önemine ve özenle korunmasına dikkat çekerek “Gücün baskıya dönüşmesi son derece tehlikelidir. Bugüne kadar hep mazlumun yanında olduk; bugünden sonra da mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Demirtaş: Parlamentoda yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz
1 Kasım seçimlerinde oyları yüzde 10,6‘ya düşen HDP’de seçim sonuçlarına ilişkin Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş basın toplantısı düzenleyerek seçime ilişkin değerlendirmede bulundu.
Demirtaş, 3. parti olmalarının başarı olduğuna vurgu yaparak “1 milyon oy kaybettik ama büyük bir zafer kazandık” dedi. “Parlamentoda ilkelerimize yakın gördüğümüz uygun politikalarla yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz” ifadeleriyle dikkatleri üzerine çeken Demirtaş “Yeni anayasa, özgürlükçü, sivil bir demokratik reform ve barış konusunda ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz.” dedi. Faşizme karşı dirayetli durmayı başardıkları vurgusunu yaparken, “Mevcut durumda iktidarın daha ne kadar çılgınlaşabileceği konusunda herkes büyük bir kaygı içerisinde. Hiç kimsenin korkmasına, kaygılanmasına gerek yok biz varız” açıklamasında bulundu.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise “Seçim sonuçlarının hayırlı olmasını diliyoruz. Türkiye 1 Kasım seçim sonuçlarına çok olağanüstü koşullar altında gitti.” İfadelerine yer verdiği konuşmasında, 1 Kasım seçimlerinin 7 Haziran’dan bağımsız düşünülemeyeceği vurgusunu yaparak; yaşanan oy kaybının Türkiye siyasetindeki olağandışı gelişimler, 7 Haziran seçim sonuçlarının yok farz edilmesi ve 5 aylık seçim sürecinin olağanüstü ve anormal seyriyle bağlantısına işaret etti. 7 Haziran seçim sonuçlarının hemen ardından siyasi iktidar ve saray merkezli olarak Türkiye siyasetindeki gerilim tırmandırıldığını söyleyen Yüksekdağ, Kutuplaşma ve çatışma siyaseti yeniden sivrilerek ve keskinleşerek Türkiye halklarının karşısına çıkarıldı” diye konuştu.
Bahçeli: Ahlaken iflas etmiş, fikren ve zihnen çürümüş bir parti tekrar iktidar oldu
1 Kasım seçimlerinde en yüksek oy ve milletvekili kaybını yaşayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise yazılı bir açıklamayla seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Bahçeli, ”Milletimiz koalisyon kurmaktan köşe bucak kaçan AKP’ye tek başına iktidar vizesi ve görevi vermiştir” dediği açıklamasında, AKP’nin 7 Haziran-1 Kasım arası süreçte toplumsal korkuyu tetikleyerek, tehdit ve şantajları silah gibi kullandığını vurgulayan Bahçeli, 7 Haziran seçimleri sonrası ise sonucu beğenmeyip dayatma ve çirkeflikle tekrar seçim yolunu açtığını söylediği AKP zihniyetinin edep ve adabın yanında demokratik nezaketi de hiçe saydığını ekledi. Bahçeli’nin açıklamasındaki “Ahlaken iflas etmiş, fikren ve zihnen çürümüş bir partinin tekraren iktidar olması ayrıca tartışılması, ele alınması gereken bir vakıadır” ifadeleri de dikkat çekti.