Reklam
Kategoriler: Dış Açı

OPCW: IŞİD Suriye’de kimyasal silah kullanıyor

Reklam

Kimyasal silah uzmanları, IŞİD’in saldırı düzenlediği bölgelerde hardal gazı kullandığı bilgisini paylaştı.

29 Ekim tarihli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) gizli ibareli raporuna göre, 21 Ağustos tarihinde Halep’in kuzeyinde bulunan Marea köyünden en az iki kişi “sülfür hardal” isimli kimyasal silaha maruz kaldı. Raporda, sülfür hardalın bebeklerin ölümüne yol açan bir etkisi olduğu ve bir bebeğin bu nedenle öldüğü söylendi. İlk bulgulara göre sülfür hardal, diğer adıyla hardal gazı, kullanımının olduğu tespit edildi.

Raporda IŞİD’in ismi geçmese de diplomatik kaynaklar, IŞİD ile bir başka rejim karşıtı grubun çatışma alanında hardal gazı bulunduğunu yazdı.

Bir kaynak da “En önemli soru, sülfür hardalın nereden elde edildiğidir. IŞİD’in bu kimyasalı kendisinin mi yaptığı yoksa bilinmeyen bir kaynaktan mı elde ettiği de bir diğer soru, iki seçenek de korku verici” dedi.

18 ay önce 1997 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi gereği, Suriye, tüm kimyasal silahları yok etmişti.

Bulgulara OPWC üyelerine geçtiğimiz hafta gönderilen 3 raporda da yer veriliyor. Raporda, kimyasal silahların IŞİD tarafından elde edildiğinin, Irak ve Suriye’de kullanıldığının kanıtları olduğu da ek olarak belirtiliyor.

Kürt kaynakları, Peşmerge güçlerinin Kuzey Irak’ta IŞİD ile girdiği çatışmada hayatını kaybeden 35 Peşmerge’den kan örneğinin alındığını ve bu örneklerde hardal gazı bulgularına rastlandığını iddia ediyor. Bu iddianın ardından OPCW uzmanlarının Irak’a gönderildiği, burada hardal gazı kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek üzere örnekler alacakları belirtildi.

Sülfür hardalın, körlük, deri ve akciğerlerde tahribat gibi etkileri olduğu biliniyor. OPCW raporuna kadar Suriye ordusu tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddia edilse de bu rapor, söz konusu iddiaları boşa çıkartıyor. Suriye, 2013 Eylül ayında Rusya ve ABD ile yaptığı anlaşma sonucu kimyasal silah üretim programını tamamıyla iptal ettiğini açıklamıştı. Ülkede bulunan 1300 tonluk kimyasal silahın da 2014 yılında Beşar Esad’ın onayıyla OPCW’ye verildiği biliniyor.

Hardal gazı kullanımıyla ilgili hazırlanan belgenin resmi sunumunun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a ay sonunda yapılacağı açıklandı.

Kimyasallar Türkiye’den

2013 yılında Konya’da 250 kiloya yakın kimyasal madde ele geçirilmiş, bomba yapımında kullanılan bu malzemelerin Suriye’ye gönderilmek üzere temin edildiği belirtilmişti. Suriye Guta’da 2013 yılında gerçekleşen kimyasal silahlarla gerçekleştirilen saldırı sonucunda yüzlerce sivil hayatını kaybetmiş, bu saldırının Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dâhilinde, MİT ve Jandarma’nın desteğiyle İslamcı El Nusra Cephesi tarafından gerçekleştirildiği belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı’nın İstihbarat Kurumu tarafından 2013 20 Haziran’da hazırlanan bir raporda El Nusra’nın Suriye içinde sarin gazı üretilen bir hücresi bulunduğunu yazmış, kimyasalların bir kısmının Türkiye’den gittiği “Türkiye ve Suudi Arabistan’daki bazı kişiler, muhtemelen Suriye içinde büyük miktarda üretim amacıyla, sarin yapımında kullanılacak onlarca kilogram maddeyi ele geçirmeye çalışıyordu.” cümlesiyle ifade edilmişti.

Bu haber en son değiştirildi 10 Kasım 2015 08:27 08:27

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li Şahin aylardır engelli sporcuların ödülünü vermiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Fatma Şahin, 7 ay önce söz vermesine rağmen Ampute Futbol…

14 Mayıs 2024 17:41

TCMB Başkanı Karahan: Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyonla mücadele için yürüttükleri çalışmalara değindi, manşet enflasyonda belirgin bir…

14 Mayıs 2024 16:32

Gezi davasında kritik gelişme

Osman Kavala'nın da sanıkları arasında olduğu Gezi Parkı Davası'nda mahkeme heyeti değiştirildi.

14 Mayıs 2024 16:25

IMF Başkanı Türkiye’yi unuttu: Enflasyon her yerde düşüş eğiliminde

MF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu, enflasyonun ise hemen hemen her yerde…

14 Mayıs 2024 16:18

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu devam ediyor: Bahçeli ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Kurtulmuş,…

14 Mayıs 2024 16:13

Giresun Valiliği’nden gericileri sevindirecek karar

Giresun Valiliği, kent genelinde açık alanda içki içilmesinin yasaklandığı belirtildi. "Kamu güvenliği", "Düzeninin sağlanması", "Genel…

14 Mayıs 2024 15:00
Reklam