Batılı ülkelerin G-20’den beklentisi, Rus uçağının Sina’da düşürülmesi ile birlikte Paris Katliamı’nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Suriye stratejisini değiştirmesi konusunda ikna etmesi.
Putin’le yaptıkları ikili görüşmelerde batılı ülke liderleri, Rusya’nın IŞİD’e karşı kendileriyle birlikte hareket etmesi için ve Suriye krizini sona erdirmek üzere girişimlerde bulundu.
Suriye’deki “ılımlı muhalif” gruplara yönelik saldırıların sığınmacı ve mülteci sayısında artışa neden olduğunu söyleyen Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Böylesi saldırılar ancak yeni bir mülteci akınıyla sonuçlanır. Bunun başladığına dair elimizde veriler bulunuyor” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama’nın da G-20 Zirvesi sırasında Vladimir Putin’le yaptığı ikili görüşmede Rusya’nın çıkarlarına işaret ederek Suriye’deki savaşı “ortak” çözümler çerçevesinde sonlandırmayı konuştuğu bildirildi.
İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ise Putin’le bugün yapacağı görüşmede Rusya’nın “ılımlı muhalif” gruplara dönük hava saldırılarını sonlandırmasını ve IŞİD’e odaklanmasını isteyeceği belirtiliyor. Cameron’un Putin’e, Ukrayna konusunda tavizler de içeren, Suriye’deki siyasi süreç nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Rusya’nın ticari, askeri ve siyasi çıkarları konusunda güvence vereceği konuşuluyor. Antalya’da konuşan İngiltere Başbakanı, “Putin’le konuşmak istediğim şey, bir konuda anlaştığımız, bu da IŞİD’i yok ettiğimiz takdirde daha güvenli bir Rusya ve daha güvenli bir İngiltere olacağı. Odaklanmamız gereken ana mesele bu. Rusya’yla ayrımlarımız var, en azından Suriye’nin geleceğinin bir parçası olabilecek, IŞİD dışında, Esad karşıtı muhalefeti alçaltıcı fazlasıyla iş yaptılar.” dedi.
Rusya ve batılı ülkeler arasında Beşar Esad’ın Suriye Devlet Başkanı olarak devam etmesi konusunda devam eden anlaşmazlık, ülkedeki barış sürecine ilişkin çözümsüzlüğü de beraberinde getiriyor.
Batılı diplomatik kaynaklar Rusya ekonomisinin zayıflığının ve IŞİD’in Rusya’ya yönelik tehditlerinin Putin’in Esad konusundaki stratejisini değiştirebileceğini söylerken, Esad’ın 18 aylık geçiş sürecinin parçası olabileceğini de ifade ediyor.
İngiliz hükümeti Paris Katliamı ile birlikte, İngiltere parlamentosundan, halen Irak’ta sürdürdüğü hava saldırılarını Suriye’ye kaydırmak üzere onay alabilmeyi umuyor.
ABD’nin Fransa’yla birlikte hem Irak, hem de Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırılarını yoğunlaştıracağını söyleyen ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes IŞİD’e karşı karada savaşı sürdüren güçlere silah sevkiyatının iyi işlediğini belirterek “Açıkçası, çabalarımızı yoğunlaştırmamız gereken bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
Suriye krizi başlığında ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya bugün bir araya gelerek Suriye’deki “barış süreci” kapsamında kendi çıkarlarını korumak üzere Rusya’ya hangi güvenceleri vereceklerini görüşecekler.
G-20’deki görüşmelerin ana gündemi Suriye’deki askeri harekât olurken, batılı ülkelerin odaklandığı esas konunun “ılımlı muhalif” olarak adlandırdığı gruplara yönelik Rusya’nın saldırılarını durdurması.
Bu bilgiler ışığında, G-20’deki ana gündemin halen Suriye krizi olduğunu ve Paris Katliamı’nın kimlerin işine yarayabileceğinin bu tartışmalarla birlikte açığa çıktığını söylemek yanıltıcı olmasa gerek.