Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Polonya seçimlerini milliyetçi sağ kazandı, sol silindi

Reklam

Polonya’da Pazar günü yapılan genel seçimi, son dönemde mülteci karşıtı söylemi ile bilinen muhafazakâr Hukuk ve Adalet Partisi (Prawo i Sprawiedliwość-PIS) kazandı. Seçim sonucunun Polonya’da AB ve Rusya ile ilişkileri daha fazla gerginleştireceği söyleniyor.

Yüzde 37,7 oyla parlamentoda en az 232 sandalye elde eden PIS, böylelikle tek başına iktidar için gerekli çoğunluğu da elde ediyor. Rusya ve göçmen karşıtı, ultra-muhafazakâr ve milliyetçi olan partinin lideri Jaroslaw Kaczynski 2010 yılında Rusya’da uçağının düşmesi sonucu ölen eski Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin ikiz kardeşi.

Polonya’da önemli ağırlığa sahip Katolik Kilisesi’ne yakın olan Hukuk ve Adalet Partisi, sosyal yardımları artırma ve vergi indirimleri vaadinde bulunurken, kürtajın ve tüp bebeğin yasaklanmasını destekliyor. “Rusya’dan kaynaklanan tehdidin göğüslenmesi için güçlü bir NATO’ya ihtiyaç olduğunu” söyleyen PIS’in lideri Kaczynski, geçen hafta mültecilerin ülkeye hastalık ve mikrop getirebileceğini söylemişti. Kaczynski’nin,  birkaç ay sonra başbakanlığı, seçilen Beata Szydlo’dan devralacağı öne sürülüyor.

Seçim sonuçlarıyla birlikte Polonya parlamentosunun bileşimi tamamen sağ partilerden oluşuyor. Katılımın yüzde 51 olduğu seçimlerde Avrupa yanlısı iktidar partisi Yurttaş Platformu (Platforma Obywatelska-PO) yüzde 24,1 oy ile 135 sandalye kazanırken parlamentoya giren diğer partiler yüzde 8,8 oy ve 45 milletvekiliyle rock yıldızı Pawel Kukiz’in Kukiz’15 partisi, yüzde 7,7 oy ve 30 milletvekiliyle Modern (Nowoczesna) ile yüzde 5,2 oy ve 18 milletvekiliyle Polonya Halk Cephesi (Polskie Stronnictwo Ludowe-PSL) oldu.

Pazar günü yapılan seçimler sonrasında Polonya’da sol ve sosyalist partiler büyük bir yenilgi alarak 1989 yılında sosyalizmin çözülüşünden bu yana ilk kez parlamento dışı kalmış oldu.

Bu haber en son değiştirildi 28 Ekim 2015 11:38 11:38

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam