Sayıştay raporlarında AKP'nin 'marifetleri' bitmiyor
Kaynak nerede diye soranlar Sayıştay raporlarındaki usulsüzlükleri görmüyor.
Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker’in Sayıştay raporlarından köşesine taşıdığı belediyeler, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ilişkin usulsüzlükler Sayıştay raporlarında bu kez de İşsizlik Sigortası Fonu, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı hesaplarına ilişkin usulsüzlükler ortaya çıktı.
Fonun alacakları bilinmiyor
Sayıştay, işçilerin işsiz kaldıklarında yararlandıkları, hükümetin ise uzun süre GAP başta olmak üzere başka alanlara kaynak aktarmak için kullandığı İşsizlik Sigortası Fonu’nun fonun alacakları arasında yer alan 553 milyon liranın güncel tutarları yansıtmadığını saptadı. SGK’nin cevaben “muhasebe kayıtlarında vadesi geçmiş işsizlik sigortası prim alacağının bulunmadğının bildirildiğini” ifade etmesini yeterli bulmayan Sayıştay, kanıt istedi. Sayıştay, ortada ne kayıt ne de belge olduğuna dikkat çekti.
Kurs giderleri fondan
Sayıştay ayrıca İŞKUR taşra teşkilatında görev yapan iş ve meslek danışmanları ile İŞKUR Genel Müdürlüğü’nün çeşitli birimlerinde sözleşmeli statüde görev yapan personelin ücret ve ücret benzeri ödemelerinin de fondan finanse edildiğine dikkat çekti. Sayıştay, bu kapsamda fondan transfer edilen tutarların 161 milyon 755 bin 350,34 lirasının iş ve meslek danışmanları ücretleri, 490 bin 53,98 lirasının da İŞKUR Genel Müdürlüğü’nde çeşitli birimlerde çalışan sözleşmeli personel ücretleri ödemelerinde kullanıldığını vurguladı.
Raporlara eleştiri
Sayıştay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetim raporunda da eleştirilerde bulundu. Bakanlık birimleri adına açılan banka hesaplarının tamamının, muhasebe hesaplarında takip edilmediğini, mali tablolarda gösterilmediğini belirten Sayıştay, işçi ücretlerinden ceza olarak kesilen 2 milyon 677 bin 430,52 liranın toplandığı banka hesabı ve bu hesaptan yapılan harcamaların da muhasebeleştirilmediği ve raporlanmadığına dikkat çekti. Sayıştay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi Döner Sermaye İşletmesi’nin 2014’e ilişkin mali rapor ve tablolarının da doğru ve güvenilir bilgi içermediği saptaması yaptı.
Ölülere bile burs vermişler
Yine Sayıştay raporlarında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun aralarında ölen 31 kişi de dahil olmak üzere 4 bin 393 kişiye yıllarca burs verdiği ortaya çıktı. Bu şekilde burs verilen kişiler arasında, kesin hükümle mahkum olmuş, en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalışan, vefat etmiş, vatandaşlıktan çıkarılmış, kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası almış, 2009-2014 yılları arasındaki eğitim-öğretim dönemlerinde başarısız olan ve 2012-2014 yılları arasında en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alan ile 2010-2013 yılları arasında üniversiteden ayrılan veya mezun olan kişilerin olduğu da tespit edildi.
Dışişleri’nin 110 personeli ne iş yapıyor?
Sayıştay, Dışişleri Bakanlığı’nın hesaplarını incelerken ise Sayıştay daktilograf, şoför, hizmetli, teknisyen gibi personelin düzenli olarak yurtdışında geçici görevlendirildiğini ve bunun için iki yılda yaklaşık 10 milyon lira ödenek ayrıldığını saptadı.
Dışişleri Bakanlığı ise son dönemde 19 yeni dış temsilcilik açıldığını ya da açılmak üzere olduğunu, mevcut dış temsilciliklerle birlikte 266 ilave sözleşmeli personele ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Maliye Bakanlığı’nın 2 yıldır yeni sözleşmeli personele izin vermediğini belirten Dışişleri, “Dolayısıyla, yeni açılan dış temsilciliklerin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin büyük bölümü merkezden düzenli geçici görevlendirmelerle sağlanabildi” dedi.
Sayıştay ise denetim raporunda, 533 memurdan hiçbirinin 2013 ve 2014’te faaliyete geçen 16 misyona gönderilmediğini belirterek “Bununla beraber, 53 şoför ve 57 hizmetlinin hangi konsolosluk hizmetlerini yerine getirdiği tartışmalıdır” dedi. Sayıştay, bu personele diğer Dışişleri mensupları ile aynı harcırahın ödendiğini belirtti, görevlendirmelerin hizmet ve iş odaklı olmak yerine ekonomik fayda sağlamaya dönük yapıldığını vurguladı.
Milli Savunma Bakanlığı’nın teslim edilmeyen yakıt harcamaları
Sayıştay, Milli Savunma Bakanlığı’nın hesaplarını denetlediğinde ise parası ödendiği halde yaklaşık 33 milyon lira değerindeki kalorifer yakıtı ve kurşunsuz benzinin teslim edilmediğini tespit etti. Sayıştay raporunda, “Tespitlerin alt yüklenici depolarında akaryakıtın depolanmasıyla doğrudan ilişkisinin bulunmadığı, ANT Başkanlığının kendi depolarının kullanılması ve/veya boru hatlarında taşınması durumunda dahi bu tip olayların yaşanabileceği şeklindeki cevap tarafımızca kabul edilememektedir.” denildi.
Milli Savunma Bakanlığı ise bu tip olayların yaşanabileceğini ileri sürerek önemli olanın kamu menfaatlerinin korunması için hukuksuzluğun derhal tespitinin yapılması ve yasal yollara başvurulması olduğunu belirttiği savunması ise Sayıştay tarafından yeterli görülmedi.