Seçimlerin pozitif havası 1 gün sürdü
1 Kasım seçimlerinden sonra 2,76 noktasını gören dolar kuru 2 Kasım günü geçici spekülatif gevşemenin ardından yükselişe devam ediyor. Sanayi üretim verisi ise belirsizliğin pek de kolay dağılmayacağını gösteriyor.
AKP ekonomi kulislerinin tek parti iktidarı ile birlikte düşüşe geçeceği ve 2,70 gibi bir banda oturacağı söylenen serbest piyasa dolar kuru, FED ’in faiz artırımı ihtimalinin güçlendiği yönünde haberlerle birlikte yukarı yönlü yükselişini sürdürüyor.
Yandaş medyanın dolar ve faizler hakkında iyimser söylemlerinin aksine döviz kurlarında ciddi bir yükseliş olması, 1 Kasım seçimlerinin getirdiği istikrar ve refah rüzgârının çok kısa sürdüğünü gösteriyor.
Özellikle FED ‘in faiz artırımı yönünde kararlı olduğu yönünde haberlerle birlikte, gelişmekte olan ekonomilerde belirsizlik giderek artıyor.
Eylül ayı sanayi üretim endeksi yerinde saydı
TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu ) Eylül 2015 verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre aynı kaldı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,2 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 arttı.
Perakende satış hacim endeksi yüzde 0,6 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,3 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,4 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 azaldı.
Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 4,5 azaldı, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 2,5 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 3,0 azaldı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 1,8 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 1,5 azaldı.
İhracatçının yıl sonu beklentisi
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) beklenti anketine göre, ihracatçılar üçüncü çeyrekte ihracatta düşüş eğilimini durarak, yatay seyir ya da artış olmasını beklerken, yılsonunda Dolar/TL’nin 2.82, Avro/TL’nin 3.06 olacağını öngörüyordu. Dolar/TL yurt içi ve küresel gelişmelere bakıldığında bu fiyatlamanın oldukça uzağında görünüyor.