Sınır güvenliği için "her şey" yapılıyor: Mısır ekimi yasaklandı
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sınırdan geçenlerin kolaylıkla saklandıkları sınıra 200 metre uzakta mısır gibi uzun boylu bitkilerin ekimini mecburen yasakladıklarını açıkladı.
Milliyet’e konuşan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sınırdan geçenlerin kolaylıkla saklandıkları sınıra 200 metre uzağa kadar mısır, ayçiçeği gibi uzun boylu bitkilerin ekimini mecburen yasakladıklarını açıkladı.
Vali Tapsız, “Sıfır noktasında köylülerin arazisi var. Yüksek boylu bitki ekimi yapılıyor Mısır gibi. Mısır tarlaları içinden insan kaçakçılığı faaliyetleri vardı. Diğer valiliklerle birlikte sınıra 200 metre uzakta mısır gibi uzun boylu bitkilerin ekimini mecburen yasakladık. Bazı kritik bölgeler, geçici güvenlik bölgeleri ilan edildi.” Böylece Türkiye cihatçı çetelerin geçişlerine karşı “büyük bir önlemi” daha alarak Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de sınırdan içeriye 200 metrelik bir koridorda mısır ekimini yasakladı.
Aylardır duvar örüleceği konuşuluyor
Vali, sınır güvenliği ile ilgili Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi (SFGS) hakkında bilgi verirken proje ile 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınır hattı boyunca sınırların korunması, kaçakçılığın ve yabancı terörist savaşçıların geçişinin engellenmesi kapsamında çeşitli fiziki tedbirler alınıyor.
Proje kapsamında Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin illerinde stratejik yerler başta olmak üzere sınırda modüler duvar, yol, aydınlatma, güçlendirilmiş kafes tel, beton temelli fens teli gibi engel unsurlarının yapılması planlanıyor. İlerleyen aşamalarında güvenlik kuleleri ve kamera sistemleri kurularak izleme ve kontrol sistemi entegre edileceği söyleniyor. Kilis sınırında ilk etapta, 27 kilometre sonra da toplamda 15 kilometre duvar yapılacak. Öte yandan aylardır konuşulan bu duvar örülmesi projesinde hala daha somut bir ilerleme kaydedilmemiş olması dikkat çekiyor.
Vali’den itiraf gibi açıklama
Vali Tapsız, bölgede insanların yıllarca kaçakçılıkla uğraştığını ancak son dönemde sigara, eşya ve çay kaçakçılığı yerine Suriyelilerin getirilip götürülmeye başlandığını söylerken bunlara karşı yeni tedbir almaya başladıklarını da itiraf etti. Tapsız, “Son dönemde hem adli hem de güvenlik önlemleriyle bu işleri yapan kişiler hakkında teröre yardım ve yataklıktan tutuklamalar başladı. Ayrıca, sınıra yakın zeytin bahçeleri veya arazilerin muvazaalı olanları aylık 100 liraya noterden tasdikli olarak kiralanıyor. Ekilip biçilmek adına. Fakat, bu kiralama sonucunda farklı işler yapılıp sınırdan yasadışı geçişler gerçekleştiriliyor.” dedi.