Şirketlerin gözü İran'da
İran’da yaptırımların kaldırılması ile birlikte başta batı ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok çok uluslu şirketi gözünü İran pazarına dikmiş durumda. Pazarın açılmasıyla birlikte tarım, finans, petrol olmak üzere birçok sektör için pazarlıklar şimdiden başlamış durumda.
İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte dünya tahıl ticaretinin, ülkeye olan ilgisinin artığı belirtiliyor. Birçok dev şirket önümüzdeki yıl kısıtlamaların kaldırılması beklentisiyle birlikte İran pazarına giriş yapmaya başladı. Alman BAYWA firmasının yakın dönemde Rus buğdayı ve Güney Amerika soya küspesini İran’a sevk ettiği belirtiliyor. BUNGE, CARGİLL gibi dev şirketlerin ülkede ticari faaliyetlerini artırması bekleniyor. Dünya tarım ticaretinde önemli etkisi olan İran pazarı aynı zamanda Türkiye’deki tarım tekellerinin de ağzını sulandırıyor.
İran Petrol Bakan Yardımcısı, yaptırımlar sonrası dönemde petrol satışı için Shell ve Total şirketleri ile müzakere ettiklerini söyledi.
Petrol anlaşmaları konusunda hazırız
İran Petrol Bakan Yardımcısı Rüknettin Cevadi, İran’ın Avrupa piyasasında yeniden alacağını belirterek, Shell ve Total ile petrol anlaşmaları konusunda hazır olduklarını bildirdi.İran’ın bugüne kadar eski petrol müşterileriyle yeniden müzakereye geçtiğini ve petrol satmada bir kısıtlamanın olmadığını belirtti. Cevadi, İran petrolüne uygulanan yaptırımlar eşiğinde Suudi Arabistan’ın Avrupa ülkelerine sattığı petroldeki artışa istinaden“ Çeşitli pazarlarda petrol satan ülkeler, İran’ın yokluğunda böyle yapabiliyor” diye ekledi.
Dış piyasalara açılma kapsamında Tahran Borsası, Borsa İstanbul ile iyi niyet anlaşması imzaladı
Borsa İstanbul ile Tahran Borsası, işbirliğine yönelik iyi niyet anlaşması imzaladı. Beş aylık görüşmeler sonunda imzalanan söz konusu anlaşmada, karşılıklı ürünlerin her iki borsada da işlem görmesini kapsıyor. Özellikle Borsa İstanbul’un türev piyasalarında Tahran Borsası’ndaki borsa yatırım fonları ve faizsiz borçlanma aracı ürünlerin de Borsa İstanbul’da işleme açılma hedefleniyor. İmza töreni sonrasında basın toplantısında konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Tahran Borsası ile işbirliğine yönelik resmi bir davette bulunduklarını söyledi. İran’ın yaptırım listesinin de henüz ortadan kalkmadığına işaret eden Dinç, işbirliği ile yaptırımlar kalkmadan, erken bir adım attıklarını ve iyi bir model oluşturabileceklerini düşündüğünü söyledi.
Tahran Borsası CEO’su Hassan Ghalibaf Asl, Tahran Borsası’nda şu anda 320 şirketin halka açık olduğunu, bu şirketlerin piyasa değerinin de 100 milyar doları bulduğunu açıkladı. Borsanın yıllık işlem hacminin 25 milyar dolar olduğunu ve Tahran Borsası’nda yabancı payının yüzde 1’i geçmediğine dikkati çeken Ghalibaf Asl, Tahran Borsası’nın yüzde 40’ının aracı kurumlara, yüzde 40’ının bankalara ve yüzde 20’sinin de şahıslara ait olduğunu bildirdi. Hem İran, hem de Türk şirketlerinin iki borsada da işlem görmek için iştahlı olduklarını dile getiren Ghalibaf Asl, “Borsa İstanbul’da halka açık olmak isteyen İranlı şirketler var. Bizim orada bakır şirketi, petrokimya, otomotiv firmaları var” dedi.
Rusya: İran’la S–300 anlaşmasını imzaladık
Diğer yandan geçtiğimiz günlerde Rus devlet teknoloji şirketi Rostec’in genel müdürü Sergey Çemezov, İran’a S–300 füze savunma sistemleri gönderilmesini öngören anlaşmanın imzalandığını açıkladı.