Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Şişecam işçiye saldırıyor, sendika yönetimi izliyor

Reklam

Mersin’de Şişecam işçilerinin günlerdir süren direnişi, işçilerin açlık grevi yapmaya başlamasıyla yeni bir aşamaya geçerken, sendika yönetiminin tavrı işçilerde tepki yaratıyor. Bir süre önce Mersin’de bulunan işletmelerde çalışan işçiler daralma gerekçesiyle işten çıkartılırken, işçilerin direnişi sonrası firma belli oranda geri adım atmıştı. Bir grup işçi işe geri dönerken, geriye kalanlar ise “kaderiyle baş başa” bırakılmıştı.

İşten atılan işçiler direnişlerine devam ederken, son bir haftadır ise açlık grevi yapmaya başladılar. Açlık grevine başlayan işçilerin bir kısmı Kristal İş sendikasının İstanbul’da bulunan genel merkez binasına gelerek yönetimle görüşmek istediler. Çarşamba günü İstanbul’a gelen işçiler sendika yönetimiyle görüşme yaparken, sendika yönetimi işçilerin burada kalamayacaklarını bildirdi.

İşçiler duruma tepki gösterirken, bir işçi ise baygınlık geçirdi. Yapılan görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan direnişçi işçiler, açlık grevlerine sendikanın genel merkezinde devam edeceklerini söylediler. Mersin’de bulunan ve direnişe devam eden işçilerin geriye kalanı da bugün İstanbul’a gelecekler.

Mersin’deki direniş çadırından bir kare

Gebze’de de aynı uygulama devrede

Manifesto’nun elde ettiği bilgiye göre Şişecam yönetimi yalnızca Mersin’de işten çıkartmalara başvurmuyor. Geçtiğimiz yıl Gebze’deki işletmeyi kapatacağını duyuran firma, burada kalan işçiler arasında da “eleme” yapacak.  Manifesto’ya konuşan işçiler duruma tepki gösterdiklerini söylerken,  böyle bir durum olması durumunda sendika yönetimine “direniş” başlatacaklarını ilettiklerini ifade ettiler.

Sendika yönetimi Şişecam’ın “eleme” yöntemine başvurmasını izlerken, özellikle geçtiğimiz yıl yapılan grevden bu yana firmanın işçiler üzerindeki baskısının artışına ses çıkartmıyor. Bu duruma sendika yönetiminin Şişecam ile girmiş olduğu “ilişkiler” neden olurken, işçiler arasında gelişen muhalefetin de “unsurlarından” kurtulmak istiyor.

Diğer fabrikalarda huzursuzluk artıyor

Genel olarak sendikanın bu tutumu işçiler arasında rahatsızlığa sebep olurken, sendikanın Trakya şube seçimlerinde başvurduğu usulsüzlüklerin mahkemece onanması tepkileri çoğaltıyor.  Sendikanın Trakya şubesinde Mart ayında gerçekleşen seçimlerinde usulsüzlükler yaşanırken, şube seçimlerinin tekrar edilmesi bekleniyor.

Bütün bu olup bitenler işçilerin sendikaya dönük inancını kırarken, Şişecam yönetimi de yüksek ücret ve sendikal haklardan kurtulmak için adımlar atıyor. İşçiler arasında firmanın “yeterli kâr oranlarına” ulaşamadığı propagandasını yapan firma, kamuoyuna duyurduğu açıklamalarda şirketin başarılarından söz ediyor. Firmanın bu tutumu da tepki toplarken, işçilerin ilerleyen günlerde atacağı adımlar hem sendika, hem de firma için belirleyici olacak.

Bu haber en son değiştirildi 26 Aralık 2015 14:08 14:08

Reklam

Önceki Haberler

İşçi Filmleri Festivali’nde sansür: ‘Kanun Hükmü’ belgeseline yine yasak getirildi

19.Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara programında açılış filmi olarak belirlenen Yönetmen Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı…

3 Mayıs 2024 17:04

Gazeteci Barış Terkoğlu’na hapis cezası

Cumhuriyet yazarı gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikayeti üzerine, 'terörlede mücadele görev…

3 Mayıs 2024 16:02

Can Atalay’ın odasına İyi Parti’li vekil yerleşti

TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldüğü için yerleşemediği odası boşaltıldı. Boşaltılan odaya İYİ Partili Erhan Usta…

3 Mayıs 2024 14:21

Erdoğan’ın bir günlük koruma maliyeti 6,7 milyon TL’ye ulaştı

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ordusu için yılın ilk üç ayında 616 milyon TL harcanarak bir…

3 Mayıs 2024 14:03

Laiklik Meclisi yurttaşları 30 Haziran’da İstanbul’daki büyük ‘Laiklik Yürüyüşü’ne çağırıyor

Laiklik Meclisi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonrasında 30 Haziran'da bir Laiklik Yürüyüşü düzenleme kararı…

3 Mayıs 2024 13:15

Bahçeli 1 Mayıs kutlamalarını hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hukuksuzca engellenen 1 Mayıs kutlamaları ve kolluk kuvvetleri ile yurttaşlar…

3 Mayıs 2024 13:06
Reklam