Soframızdaki yerimiz, öküzümüzden sonra gelse de...

Bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü.

Soframızdaki yerimiz, öküzümüzden sonra gelse de...

Bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü. 1997 yılından beri kutlanan Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nün ülkemiz söz konusu olduğunda kutlanacak bir yanı olmamakla beraber, yetkililerin bugüne dair açıklamaları sorunları örtmeye yetmiyor.

Kadın istihdamının düşük, esnek ve kayıt dışı olduğu ülkemizde, istihdam edilen kadınların yüzde 47’si tarım alanından. İş gücüne katılan kadınların da %66,3’ünü kadın çiftçiler oluşturmakta. Kadın emekçilerin yarısına yakınının çalıştığı bu alan, genel sorunların yanında alana özgü sorunları da kadınların omzuna yüklüyor.  Sosyal güvenliğin en düşük oranlarda seyrettiği tarım alanında erkeklere oranla kadınların bu haktan daha fazla mahrum bırakıldığı istatistiklerle sabit.

Özellikle endüstriyel cihazların kullanımı erkek işçilere bırakılırken, kadınlara daha ağır olan iş alanlarının bırakılması kadın çiftçilerin daha da fazla sömürülmesine neden olmakta.

Ülkemizde tarım alanlarının küçülmesi, AB’nin dayattığı  tarım  ve sözde teşvik politikaları nedeniyle verimin azalması ve dışa bağımlılığın artması düşük ücretlerin en büyük bahanesi halini almakta.

Soframızdaki yerimiz, öküzümüzden sonra gelse de, bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü…