Suriye’de ABD Desteğiyle "yeni" Koalisyon
Demokratik Suriye Kuvvetleri ittifakında YPG dışında şu silahlı grupların adı geçiyor: Ceyş El Tuvar, Burkan El Fırat, Şammar El Senadid Kuvvetleri, El Cezire Tugayları ve Suriye Askeri Konseyi. Ancak bu isimleri hemen sayıp geçemiyoruz, bir tuhaflık var burada.
ABD’nin “eğit-donat” programını resmen sonlandırmasının ardından, Demokratik Suriye Güçleri adı verilen yeni bir askeri koalisyon kuruldu. ABD’nin Suriye’deki Rusya hamlesine karşı adım olarak da değerlendirilen koalisyonun bazı bileşenleri hali hazırda ABD tarafından askeri olarak destekleniyor.
Söz konusu koalisyona ABD resmi görevlileri tarafından silah desteği sözü verildiği bildirildi. Suriye Demokratik Güçleri adıyla yapılan açıklamada, Suriye’nin askeri ve siyasi anlamda hızlı bir süreçten geçtiği, bunun için Arapların, Kürtlerin ve Süryanilerin ve Suriye coğrafyasında yaşayan bütün grupların içinde yer aldığı birleşik ulusal bir askeri güce ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Suriye Demokratik Güçleri özerk bir Suriye kuracaktır. Bu gücün sayesinde özgürce, tarafsız ve saygınca yaşamak isteyen Suriye halkaları meşru haklarını elde edeceklerdir.
Demokratik Suriye Güçleri’nde yer alan gruplar şunlar: YPG/YPJ, Ceyş’ül Suvar (Devrim Ordusu), Burkan El Fırat (Fırat Volkanı), El Sanadid Kuvvetleri, Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi.
Ceyş’ül Suvar’ın gerçek kimliğinin, belirsiz sosyal medya hesaplarında hem “ÖSO’nun en büyük yedi milis grubunun”, hem de “Hazm Hareketi ile Suriye Devrimci Güçleri ve kimi küçük ÖSO gruplarının bir araya gelmesiyle” oluştuğu ileri sürülmüştü. ÖSO’ya bağlı grupların dağılıp birleşmelerini takip etmek çok zor olsa da kesin olan, Ceyş’ül Suvar, özellikle El Nusra karşısında tutunamamış olan ÖSO’ya bağlı grupları kapsıyor. Dikkat çeken bir nokta da, ARA News haber sitesinin 6 Mayıs 2015 tarihli haberine göre, YPG Komutanlığı’nın Ceyş’ül Suvar’la işbirliğine istekli olduğu. Bir diğer bilgi de, YPG ve Burkan El Fırat’ın iki ayrı yapı olmadığı, ÖSO ve YPG güçlerinin 2014 yılının Eylül ayından bu yana süren işbirliğinin adı olduğu. Birçok haber kaynağı, söz konusu işbirliğini “ortak kuvvetler” (joint forces) olarak tanımlamış olmasına rağmen, Burkan El Fırat adını ayrı bir askeri kuvvet izlenimi verecek biçimde kullanıyor.
Bu “ortak kuvvetler” içinde en büyük gövdeye sahip olanı ise Kürt Cephesi olarak da bilinen Cebhed el Ekrad. Diğer grupların görece önemli olanları ise Özgürlük Şafağı Tugayı ve Kuzey Güneşi Taburu. Burkan El Fırat içinde sayılan bütün bu gruplar aynı zamanda Ceyş’ül Suvar bileşeni. Yani, ortada birbirinden ayrı örgütlerden oluşan koalisyonlar yok. Şammar el Sanadid’in adı ise IŞİD’e karşı Haseke’nin savunulmasında duyulmuştu. “The Rojava Report” haber bloguna göre el Senadid Kuvvetleri ilk kez 2013 yılında YPG tarafından Şemer kabilesindeki Araplarca oluşturuluyor ve YPG komutasına giriyor. Cezire Tugayları hakkında bir bilgiye ulaşılamıyor. Süryani Askeri Konseyi ise 2013 yılından bu yana YPG tarafından destekleniyor.
Söz konusu cepheye yeni bir koalisyon demek mümkün mü, değil mi tartışmalı…