Tolga Tanış'ın hayal kırıklığı ve yalnızlığı
Hürriyet gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış haftalık köşesinde, AKP'ye karşı ABD'nin demokrasiye önem vermeyen tutumundan dolayı yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.
Hürriyet gazetesi Washington Temsilcisi Tolga Tanış haftalık köşesinde, “Türkiye’de özgürlükleri için çaba sarf eden insanlar, bu mücadelelerinde çok yalnızlar. Ve Washington da bu duruma kayıtsız. Korkmadan sıkı sıkıya kenetlenmekten başka bir çare yok.” diye yazdı.
Hürriyet gazetesi yazarı, bu hafta yayınlanan “Türk demokrasisi ve Obama” başlıklı yazısında, çok ümitli olduğu Büyük Birader’in Recep Tayyip Erdoğan’ın kulağını çekmesinin bir türlü gerçekleşmemesini “Tabii, o kadar “stratejik” işler vardı ki, Amerikan tarafı açısından Türkiye’de demokrasinin, özgürlüklerin durumuna sıra gelmedi Antalya’daki görüşmede” sözleriyle aktardı. Tanış’ın sözleri hayal kırıklığını yansıtıyor.
Türkiye’de liberalizmin ve Amerikancılığın en acıklı yanı kuşkusuz ABD’nin dünyanın en kirli siyasetini yürüten bir aktör olduğunu sık sık unutmaları. Tolga Tanış da Can Dündar’ın tutuklanmasından sonra yaşadığı hayal kırıklığını ve hissettiği yalnızlığı saklamasa da hala bir umut diyerek ABD’nin düşürülen Rus uçağı konusunda yarım ağızlı konuşmasını ve Kürt kartını oynayacak olması ihtimaline bağlanmak için çaba gösteriyor.
Pantagon’da aldığı mesajlardan umut çıkarmak istiyor
Özellikle ABD Savunma Bakanlığı ve Pentagon’la gelişkin ilişkilere sahip olan gazeteci Tolga Tanış, “Türkiye’nin hukukun üstünlüğüne dayanan, kuvvetler ayrılığının uygulandığı, özgürlüklerin ve insanların can güvenliklerinin öncelikli kabul edildiği bir yönetim anlayışına sahip olmaması… Bunun sonucunda bölgesel istikrara katkı sağlamayan politikalar üretmesi…Türkiye üzerinde gerçekten bir kaldıraç gücüne sahip uluslararası tek aktör olan ABD Yönetimi’nin ise Türkiye’de yaşanan demokrasi ve basın özgürlüğü alanındaki sorunların giderilmesi için bunları dile getirmekten kaçınması… Ve onun yerine, kendi belirlediği çıkarları uğruna Türkiye’deki bu çarpıklıklardan istifade etmeye çalışması. Karışıklığın ortasında, geçen temmuz ayında yaptıkları gibi İncirlik Anlaşması gibi işlere kalkışması.” diye yazarak ABD’nin önceliklerinden bir dost olarak duyduğu rahatsızlığı ifade etmiş oldu.
Pentagon’da görüştüğü üst düzey bir yetkilinin, Türkiye’nin Rusya’ya cevabını “orantısız” ve “çok ağır” bulduklarını söylediğini aktaran Tanış, yine ABD’nin İncirlik Üssü’ne konuşlandırdığı F-15 savaş uçaklarının çıkmaları gereken devriye görevlerine hiç çıkmadıklarını ve bundan sonra da çıkmayabileceklerini yazdı. ABD’nin Rusya ile yaşanan krizde herhangi bir sorumluluğu olmadığını göstermek dışında müdahil olmaktan kaçındığını vurgulayan yazısında Tolga Tanış, Rusya’nın Suriye’de Kürtler ile yakınlaşması neticesinde ABD’nin Kürt kartını kaybetmemek için hamle yapacağını ve PYD Lideri Salih Müslim’in defalarca reddedilen ABD vize başvurusunun bu kez olumlu sonuçlanacağını iddia etti.
Bu tablonun sonunda, Tanış’ın hayalleri gerçek olsa ve ABD AKP’den vazgeçse bile yerine belki daha derli toplu ve diplomatik gerekleri bilen başka bir “AKP”nin geleceğinden kuşku duymak için bir neden bulunmuyor. Ancak Tanış “fakir ekmeği”ne de ortak çıkıyor.