Uluslararası gazetecinin ölümündeki muamma
İngiliz gazeteci Jacqueline Anne Sutton’ın ölümü birçok karanlık nokta barındırıyor
18 Ekim Pazar günü İstanbul Atatürk Havaalanı’nda uçağını kaçırdığı için intihar ettiği öne sürülen İngiliz gazeteci Jacqueline Anne Sutton’ın yakınları, intihar açıklamasını inandırıcı bulmadıklarını belirterek, uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi. Sutton, Savaş ve Barışta Muhabirlik Enstitüsü (IWPR) Irak Bölge Direktörü Ammar Al Shahbander’in, 2 Mayıs’ta Bağdat’ta bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda öldürülmesinden sonra görevini devralmıştı. Londra merkezli Savaş ve Barışta Muhabirlik Enstitüsü, çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki yerel gazetecileri desteklemeyi hedefleyen bir kuruluş olarak biliniyor.
Sutton Eritre’de
Yakınları ve çalışma arkadaşları Sutton’ın, IŞİD’in hedefi olduğunu iddia ederken, geçtiğimiz Haziran ayında kendisinin de IŞİD’ın hedefi olduğunu belirttiğini söylüyorlar. 1998 – 2000 yılları arasında BBC Dünya Servisi’nden görev yapan Jacqueline Sutton, o dönem Londra ile birlikte, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde çalışmış. 1990’ların başında Roma’daki Vatikan Radyosu’nda program yaparken, bir arkadaşının önerisiyle Eritre’ye gitmiş. Etiyopya ve Eritre’nin ayrıldığı 1993 yılı ile Etiyopya ve Eritre arasındaki savaşın yeniden başladığı 1998 yılları arasında kaldığı ülkede, ajan olduğu iddiasıyla tutuklanarak sınır dışı edilmiş.
İngiliz Gazeteci Ortadoğu, Asya ve Afrika’da Görev Yapmış
Sutton, 2012 yılında ABD fonlarıyla faaliyet yürüten IREX Programı kapsamında Bağdat’ta bulunurken, ABD menşeli Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı’nda(IFES) seçim komisyonunda görevli olarak çalışmış. Kariyerinde ayrıca, BM Kalkınma Fonu (UNDP) Irak, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Gana, Fildişi Sahili, Benin, Togo, Nijerya, Sierra Leone ve Liberya’yı kapsayan direktör danışmanlığı gibi iş deneyimleri bulunan Sutton, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından irtibat bürosu kurmak üzere Afganistan’da görevlendirilmiş. Aynı dönemde UNESCO tarafından kendisine Afganistan, Pakistan ve Türkmenistan’ı da kapsayan görev teklif edilen Sutton, ayrıca BBC ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) için 1990’ların sonunda Yugoslavya’da görev yapmış.
Son 4 aydır Erbil’de eğitim ve danışmanlık programları yürütmekte olan Jacqueline Sutton, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin Arap ve İslami Çalışmalar Merkezi’nde Irak ve Afganistan’daki kadın medya çalışanlarına yönelik uluslararası destek imkânları konusunda faaliyet sürdürmüş.
Olası Cinayeti Kim ve Neden İşledi?
Ölümünün ardından açıklama yapan kardeşi, Sutton’un bir IWPR çalışanıyla birlikte İstanbul’a İngiliz ve Türk yetkililerle görüşmek üzere gelmiş olduğunu söyledi.
Jacqueline Anne Sutton’ın ölümü birçok karanlık nokta barındırıyor. The Telegraph’ın haberinde yer alan Sutton’ın iş arkadaşı Christian Bleuer’in, “Türk yetkililerin Atatürk Havaalanı’ndaki güvenlik kameralarının arızalı olduğunu” söylediği paylaşımından sonra Bleuer’in twitter hesabının kilitlendiği gözlendi. Örtülü de olsa, iddia edilen bu olası cinayette IŞİD’in parmağı olduğu yönünde. Ancak veriler, olası cinayetin IŞİD’in katliam yöntemlerinden çok farklı olduğunu gösteriyor.