<> on September 10, 2012 in Berlin, Germany.
ABD’nin Washington Post gazetesi bu hafta başyazısında George Soros’u hatırlayarak Rusya ile mücadelede Soros’un desteklediği sivil toplum kartının en azından bir propaganda aracı olarak kullanılabileceğinin sinyalini verdi.
Geroge Soros’tan 1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin çözülmesinden sonra “dürüst tarih kitaplarının yazılması, Rusya’nın edebiyat dergilerinin varlığını sürdürmesi ve üniversitelerin internet altyapılarının kurulması” için eğitimciler, bilim insanları ve diğerlerini destekleyen adeta bir ‘aziz’ gibi bahseden Washington Post, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Soros vakıflarını ‘istenmeyen’ örgütler olarak kara listeye almasını “büyük bir nankörlük” olarak nitelendirdi.
Müslüman Kardeşler de “sivil toplumun” parçasıymış
Gazete, Rusya’yı Uganda, Çin ve Burundi ile karşılaştırıp bu ülkelerde ‘sivil toplum kuruluşları’nı (STK) denetim altına alan yasaları eleştirmesi göze çarparken, daha ilginç bir örnek olarak Mısır da bu ülkeler arasında sayılıyor. Gazetenin, artık bir terörist örgüt olarak kabul edilen ve özellikle Libya, Mısır’ın Sina Yarımadası ile Suriye’de IŞİD ile de bağlantılı olarak faaliyet yürüten Müslüman Kardeşler’e (İhvan) bağlı kuruluşların kapatılmasını “sivil toplumla savaş” olarak nitelendirmesi dikkat çekiyor.
Washington Post, başyazısında, “Tüm bunlar otoriter rejimlerin STK’lara karşı yürüttükleri kararlı savaşın bir parçasını oluşturuyor. En düşmanca ortamlarda hayatları kurtaran ve hakları koruyan bu örgütlerin işleri hiç bir zaman kolay değildi ancak otokratlar ve onların devlet mekanizması, giderek artan şekilde, fonlama, işleyiş ve özgürlükler önünde kalıcı engeller dikiyor.” diye yazarken STK’ların 90’lardaki güzel günlerini de anmayı ihmal etmedi.
2003’te Gürcistan’daki “Gül Devrimi” ve 2004’teki Ukrayna’daki “Turuncu Devrim” sonrasında STK’lara karşı alınan tavrı paranoyakça olarak nitelendiren gazete, 2011’deki “Arap Baharı” sonrasında baskının arttırıldığını ileri sürdü.
Bu haber en son değiştirildi 16 Aralık 2015 13:12 13:12
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…