Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Yeğen Barzani ile baş başa görüşmeler

Reklam

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ardından bu kez de Başbakan Neçirvan Barzani Türkiye’ye geldi. Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

“Enerji, ekonomi ve ticari alanlarda iş birliği konuları ele alındı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beşiktaş’ta bulunan Mabeyn Köşkü’nde Irak Kürt Bölgesi Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Barzani’yi kabülü 1 saat 45 dakika sürdü. Basına kapalı yapılan görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani’yi kabulünde, ikili ilişkilerin yanı sıra başta terörle mücadele olmak üzere bölgesel meseleler hakkında görüş teatisinde bulunulduğu, enerji, ekonomi ve ticari alanlarda iş birliği konuları ele alındı” ifadelerine yer verildi.

“Guvenlik konuları görüşüldü”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’yle görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, bölgede terör tehdidiyle etkin şekilde, ortak bir mücadele hedefiyle, uluslararası ortak ve müttefik ülkelerle birlikte desteğin kararlı şekilde devam ettirileceğini vurguladı.

Davutoğlu ile Barzani arasında yaklaşık 1 saat süren görüşmenin içeriğiyle ilgili Başbakanlık’tan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre göre; Davutoğlu’nun Barzani ve heyetini kabulünde, Irak’ın kuzeyi başta olmak üzere bölgedeki güvenlik durumu ele alındı. Barzani, bölgede başta IŞİD olmak üzere, terör örgütleri ile mücadelede Türkiye’nin devam eden desteğine teşekkür etti ve sahadaki gerçeklerle mütenasip şekilde güçlü biçimde devamı beklentilerini dile getirdi.

Davutoğlu ise, Irak’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, bölgede terör tehdidiyle etkin şekilde, ortak bir mücadele hedefiyle, uluslararası ortak ve müttefik ülkelerle birlikte desteğin kararlı şekilde devam ettirileceğini vurguladı. Başbakan Davutoğlu, bu çerçevede, Irak merkezi hükümeti ve IKBY ile işbirliği ve eşgüdümü güçlendirerek sürdürüleceğini ifade etti. Görüşmede ayrıca, IKBY ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak ilave adımlar da ele alındı.

Rudaw’ın açıkladığı görüşme konularından ses yok

Rudaw’ın haberine göre, Barzani’nin çantasında, “borç talebi”, “doğalgaz boru hattı” ve çatışmalar dolayısıyla Kürdistan Bölgesi ve Türkiye arasındaki İbrahim Halil-Habur sınır kapısının sıkça kapatılması dosyaları bulunuyordu.

Rudaw internet sitesinde açıklanan konuların hiçbirinin Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık’tan yapılan açıklamalarda yer almaması dikkat çekti. Bu durumun, Irak’ta merkezi devlet ile Barzani arasında yer altı zenginliklerinin paylaşımına ilişkin gerilim nedeniyle olduğu söylenebilir. Irak merkezi devletinin Kürdistan bölgesinde çıkartılan petrolün ve diğer kaynakları üzerinde tüm Irak’ın hakkı olduğunu savunuyor.

Öte yandan, Türkiye’nin Barzani ile birlikte son dönemde geliştirdiği ‘bağımsız’ ilişki dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yaz aylarında ABD’yi ziyaret eden Mesud Barzani’nin Kürdistan’ın bağımsızlığının ilan edileceğine ilişkin çıkışından sonra Türkiye’nin borç vermek gibi konuların gündeme gelebildiği ve Irak merkezi devletinin hassasiyetlerini gözetmeyi düşünmediği bu yeni ilişkilerin nereye kadar gideceği merak ediliyor.

Örneğin, 9 Aralık’ta resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya giden Başkan Mesud Barzani, Kürdistan bayrağı ile karşılanmıştı. Türkiye ile Irak arasında büyük bir krize neden olan Başika kampına konuşlandırılan askerler de Başika’dan ayrılıp IKYB kontrolündeki daha kuzeydeki bir yerde konuşlandırılmıştı.

Bu haber en son değiştirildi 29 Aralık 2015 08:10 08:10

Reklam

Önceki Haberler

Bu ülkeye Bahriye Üçok’lar gerek

Laiklik mücadelesini her türlü tehdit ve baskıya rağmen canı pahasına kararlılıkla sürdüren, Türkan Saylan’ın sözleriyle…

12 Mayıs 2024 06:44

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55

Şamil Tayyar: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında MİT devrede

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı. Tayyar, "Ankara…

11 Mayıs 2024 15:20

Gençlik beş ilde laiklik buluşmaları düzenliyor: Karanlığa teslim olmayacağız!

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler Türkiye'nin farklı noktalarında "Laiklik Özgürlüktür" başlıklı etkinlikler düzenliyor.

11 Mayıs 2024 12:00

Laiklik Meclisi’nden “Emperyalizm ve Laiklik” konulu video: Konuşmacı Dr. Alper Akçam

Laiklik Meclisi üyesi Dr. Alper Akçam'ın "Emperyalizm ve Laiklik" başlıklı bir videosu yayımlandı.

11 Mayıs 2024 11:30
Reklam